Här kan du läsa SKKs riktlinjer för erkännande av nya hundraser. Riktlinjerna gäller för nationellt erkända raser, men som inte är erkända av FCI. Rutinerna har tagits fram av SKKs avelskommitté och fastställts av SKKs centralstyrelsen.
År 2018 beslutades av Nordisk Kennelunion om reviderade rutiner för erkännande av nya raser. Dessa innebär att varje nordiskt land själva beslutar om erkännande av nya, inte FCI-erkända, hundraser. Rutinerna har tagits fram av SKKs avelskommitté och fastställts av centralstyrelsen.
Bakgrund
En ras som är erkänd av den internationella kennelunionen, FCI, erkänns även för registrering av SKK. SKKs krav och riktlinjer för erkännande av nya raser berör således endast icke FCI-erkända, men nationellt erkända, raser. Dessa raser kommer, om de erkänns för registrering av SKK, att registreras i SKKs Annexregister (se SKKs registreringsregler, sid. 13).
Vid möte med Nordisk Kennelunions arbetsutskott (NKU/AU) den 24 oktober 2018 beslutades om nya rutiner för erkännande av nya raser. De reviderade rutinerna innebär att varje nordiskt land själva kan besluta om erkännande av en ny, icke FCI-erkänd, ras. För mer information, se NKUs webbplats.
Ansökan om ny ras för registrering
Ansökan om erkännande av en ny hundras i SKKs stambok ska skickas till SKKs avelskommitté (SKK/AK), e-post ak@skk.se. Ansökan kan göras av privatperson eller av rasklubb.
Ansökan för erkännande av en ny ras för registrering samt deltagande i aktiviteter (utställning, prov, tävling och beskrivning) ska uppfylla nedanstående kriterier. Underlaget bifogas ansökan.
- Rasen ska vara erkänd av hemlandets nationella kennelklubb
- En rasstandard översatt till åtminstone engelska
- Eventuella önskemål om specialklubbstillhörighet
Rasen erkänns för registrering i SKKs Annexregister.
Hundar av rasen registreras per automatik med avelsspärr som inte kan hävas förrän rasen även uppfyller krav för att få bedriva avel i Sverige (se nedan).
Erkännande för att bedriva avel med rasen
För att bedriva avel med en ny ras i Sverige skickas en ansökan om detta till SKK/AK. Följande information ska bifogas ansökan:
- En motivering avseende om och i så fall varför aktuell ras ska erkännas som en separat ras eller som en variant av en redan existerande ras.
- En rasspecifik avelsstrategi, RAS, för rasen innehållande avelsmål och avelsstrategier för ett långsiktigt hållbart avelsarbete med avseende på bland annat genetisk variation. För mer information se Mall för RAS.
Om rasen erkänns för att bedriva avel i Sverige kommer hundar av rasen att registreras i SKKs Annexregister utan avelsspärr, förutsatt att individen uppfyller de krav och regler som kan finnas för rasen.
Grundläggande krav avseende hälsa och mentalitet
SKK/AK förbehåller sig rätten att neka erkännande av raser som inte uppfyller grundläggande krav avseende hälsa och/eller avseendementalitet med hänsyn till SKKs grundregler, djurskyddslagstiftningen eller samhällets krav. Till sådana raser hör exempelvis varghybrider, raser med stora rädslor eller aggressioner/vaktinstinkt samt raser med betydande hälsoproblem och/eller en påtagligt osund konstruktion.
Krav på genomförd BPH
SKK/AK kan, i de fall där det anses motiverat, besluta om krav på genomförd Beteende och Personlighetsbeskrivning Hund, BPH, för rasen enligt nedan:
”Registreringsförbud för avkomma efter i Sverige boende föräldradjur som ej har genomförd BPH. I enlighet med SKKs grundregler ska genomförd BPH föreligga före parning. Med genomförd BPH menas att samtliga moment genomförts med kryss i samtliga aktuella rutor. BPH kan vara genomförd med eller utan skott.”
Krav på hälsostatus
SKK/AK kan, i de fall där det anses motiverat, besluta om krav på visst hälsoresultat inför avel (exempelvis hälsoprogram avseende höftledsdysplasi, HD).
Ny ras respektive variant av ras
SKK/AK vill poängtera att en hundpopulation som är en variant av en redan existerande hundras också bör erkännas som en variant av denna ras, och inte en ny ras. Detta för att, vid behov, underlätta utbyte av avelsmaterial populationerna emellan, i enlighet med den ambition som uttrycks i SKKs Avelspolicy.
Av SKKs Avelspolicy framgår att SKK ska:
"Verka för att minska antalet avelsrestriktioner som inte är relaterade till hundrasernas sundhet men begränsar möjligheterna till ett effektivt utnyttjande av befintliga hundmaterial; vid behov ta bort avelshinder mellan rasvarianter/raser, vilka bygger på olikheter i enskilda genpar till exempel färg, hårlag och storlek.”
Deltagande vid utställning, prov och tävling
En ras som erkänns för registrering i Sverige kan delta vid utställningar, prov, tävlingar och beskrivningar i Sverige.
I samband med beslut om erkännande av en ny ras behöver även beslut tas om från vilket datum rasen i fråga ska ha utställningsrätt (vanligen från kommande årsskifte) samt rätt att delta i beskrivningar och eventuella rasspecifika prov och tävlingar (kopplat till rasens specialklubbstillhörighet).
Läs mer
SKKs registreringsregler