Hur ska jag motionera min hund? Svaret är högst individuellt, det beror på vilken ras du har och om det är en valp eller vuxen hund. Här får du några generella tips och råd kring motion och aktivitet.
De första månaderna i en valps liv gäller enbart lek och inga tuffa övningar och långa promenader. Du ska inte motionera valpen, men ni kan börja med kontaktövningar, det är ”gympa för hjärnan” och ger ett långsiktigt positivt resultat för er båda!
Valpar, precis som barn, mår bra av att röra sig. Att klättra, balansera, springa och brottas är träning som är utvecklande för både kropp och sinne, förutsatt att det sker under rimliga former och i lagom mängd.
Är du osäker på när hunden kan börja följa med på längre motionsrundor brukar det vara bra att rådgöra med valpens uppfödare eller en veterinär om vad som kan vara lagom.
Skogen är bra för valpar
Skogen är en utmärkt plats där det dessutom finns massor av spännande dofter att undersöka. Ta med din valp ut i det gröna, sätt dig på en sten och låt den utforska omgivningen. Det är spännande och nyttigt för en valp att kliva genom blåbärsriset, plaska i kärrkanten eller balansera över den fallna granen. Är vägen hem lång blir en liten valp gärna buren!
Valpen blir fort trött
Öka promenaderna successivt och var uppmärksam på om din valp visar tecken på trötthet. Promenera inte längre än din unga hund orkar, och behöver du kan du stanna och vila då och då eller bära din valp en stund.

Lek med andra hundar
Att låta valpen träffa och leka med andra hundar den känner är en aktivitet som ofta känns bra. Tänk så roligt de har tillsammans – men var försiktig! Är hundarna ojämna i storlek, och det gäller i högsta grad om de är unga och vilda båda två, är det lätt hänt att den större och tyngre hunden tar i för hårt eller tumlar in i den mindre hunden och råkar skada den i lekens stoj.
Lek kan skapa stress
Man ska också vara återhållsam med kastlekar. De flesta hundar tycker att det är roligt att springa efter en pinne eller en boll som far iväg genom luften, men det finns skaderisker då pinnen kan skada hunden och bollar som är för små kan åka ner i svalget och kväva hunden. Vissa hundar blir därtill mycket fixerade vid kast- och jaktlekar och det kan skapa en negativ stress hos hunden.
Trappor och valpar
Det sägs ibland att valpar inte ska gå i trappor, men att själva den fysiska rörelsen att klättra uppåt skulle vara skadlig finns knappast några belägg för. Om trappstegen är hala, och det kanske inte är en helt täckt trappa, kan den naturligtvis utgöra en risk om valpen tappar balansen eller blir rädd.
Låt inte heller din valp hoppa ur bilens baklucka själv ner på asfalten. Är man liten är det faktiskt en avsevärd höjd och hamnar man snett är det lätt att vricka sig.
Aktivera valpen på fler sätt
Det finns mycket roliga aktiviteter man kan syssla med också inomhus. Enkla kontaktövningar eller små tricks som man tränar på ett kravlöst sätt stimulerar valpen och bidrar till en bra relation mellan hund och ägare. Ett enkelt spår, där man drar en godisbit utmed golvet och gömmer den bakom ett stolsben är en lek som de flesta valpar uppskattar. Att använda huvudet är lika viktigt för en ung hund som att använda kroppen – och verkar lika tröttande!
Aktivitet är mer än promenader
När din hund är runt 7–10 månader gammal kan du börja utöka promenaderna. Tänk på att ”aktivitet” inte är synonymt med att följa med på promenad och emellanåt springa en stund. Den fysiska aktiviteten är en sak, den mentala en annan. Du kan låta din hund leta efter godis, spåra gömda leksaker eller familjemedlemmar. Du kan träna vardagslydnad, lära hunden olika trick, låta hunden balansera på liggande trädstammar, bada och simma. Klicka på länken längst ned på sidan för mer tips om hur du aktiverar din hund.
Låt hunden växa klart
I takt med att hunden blir äldre och klarar av olika övningar kan du öka mängden aktiviteter och svårighetsgraden på dem, och också motionera allt mer. Har du en stor, tung hund bör du vänta ännu lite längre, kanske ytterligare några månader. Helst bör skelettet ha vuxit färdigt innan man tar i för mycket med just motion i benen, som att springa vid cykel och dra pulka. Det är stor skillnad mellan en chihuahua, polarhund, jakthund och en storvuxen gårdshund. Prata gärna med din uppfödare som har erfarenheter av din hundras.
Motionsformer
Vad just du och din hund kan göra beror på vilken typ av hundras du har, hundens ålder och hälsa och egna drivkrafter, alla hundar har en egen vilja! Men låt oss ge några exempel, som inspiration:
- jogga med hunden vid din sida
- låt hunden spåra och söka
- jaga med hunden
- vandra i fjällen tillsammans
- ta långpromenader i skogen
- simma/bada med hunden
- pröva "drag", där hunden i speciell sele drar dig som joggar, cyklar eller kör dog scooter
- pröva agility, rallylydnad, freestyle eller någon annan fartfylld hundsport
Ta det lugnt i värmen
Tänk på att inte anstränga hunden när solen står som högst och termometern visar högsommarvärme. Planera istället motionen dessa dagar till tidiga morgnar och sena kvällar. Få djur är aktiva när värmen är som mest besvärande.
Balans mellan kost och motion
Under hundens hela liv är det viktigt att ha koll på matintaget. Hundar är som vi människor, för mycket godis och mat i kombination med för lite motion resulterar i feta hundar med dålig kondition. Det är ditt ansvar att hunden håller sig i trim. Dåliga samveten bättras på med både spring- och cykelrundor. Även här ska vi tänka lite mänskligt och öka motionen successivt, både för hunden och för dig!
Lycka till och använd det sunda förnuftet, det brukar oftast ge det bästa resultatet!
Läs mer
Aktivera din hund – om allt från vardagsaktiviteter till agility och jaktträning.