Vanliga frågor
Frågor om medlemskap
-
Medlemsavgiften är 345 kronor för fullbetalande medlem och för syskon som bor på samma adress är medlemsavgiften 150 kronor.
Medlemskapet är rullande, det innebär att om du blir medlem i augusti, så är du medlem till och med juli året efter.
-
Ungdomsmedlemskapet infördes för många år sedan och det är ett samarbete mellan Sveriges Hundungdom och Svenska Kennelklubben (SKK). Ungdomsmedlemskapet består av tre delar.
Det första medlemskapet är i Sveriges Hundungdom, med placering i någon av våra lokalklubbar, det är ditt huvudmedlemskap.
Det andra medlemskapet, som du får, är "specialklubbsmedlemskapet". Det finns många olika klubbar att välja mellan - det kan vara en som har ansvaret för en eller flera raser, en verksamhetsklubb eller en specialklubb. Många av specialklubbarna har en eller flera närbesläktade hundraser som de har avelsansvar för. De anordnar kurser, tävlingar/prov, utställningar och många aktiviteter med inriktning på den eller de raser man har som sitt ansvar. När du blir medlem i Sveriges Hundungdom, så väljer du en av alla dessa ras-, special- eller verksamhetsklubbar.
Nytt från och med 2021 är att alla medlemmar i Sveriges Hundungdom som är mellan 6 och 25 år, även får ett tredje medlemskap "på köpet" i en av Svenska Kennelklubbens länsklubbar. Vilken av SKKs 25 länsklubbar du blir medlem i beror på var i landet du bor.
Som Ungdomsmedlem är du fullvärdig medlem, i både Sveriges Hundungdoms lokalklubb, i den specialklubb och i den SKK länsklubb som du valt!
-
Står det i en inbjudan ålder 6-25 år, exempelvis inbjudan till Ungdoms-SM, så får du tävla hela det året som du fyller 6 år till det året du fyller 25 år.
-
Ja, självklart kan ditt barn bli medlem hos oss! Hen kommer dock bara få ett medlemskap i en lokal hundungdomsklubb. Det året som ditt barn ska fylla sex år kommer hen dessutom kunna välja till ytterligare ett medlemskap i någon av alla de klubbar vi har samarbetsavtal med.
-
Det går bra att fortsätta vara medlem i Sveriges Hundungdom hur långt upp i åldern som helst. Vi avslutar inte medlemskap bara för att du blir "för gammal". Däremot förlorar du en del av de förmåner som yngre medlemmar får. Du kan alltså inte längre vara Ungdomsmedlem i en specialklubb och du får heller inte tidningen Hundsport.
Våra aktiviteter inriktar sig mest till ungdomar men att lite äldre medlemmar, med erfarenhet av klubbarbete, ungdomar och hundar, vill fortsätta jobba i lokalklubben ett par år och stötta yngre förmågor är något vi bara är positiva till. Så småningom bör man ha "vuxit" ur Hundungdomsklubben och förhoppningsvis finns en bra grund av nya aktiva unga medlemmar som kan ta över arbetet på egen hand.
Vår förhoppning är att vuxna medlemmar som varit aktiva som hundungdomar sedan kan gå vidare in i en specialklubb, rasklubb eller en länsklubb och fortsätta sitt hundaktiva liv där.
Om mitt medlemskap
-
Medlemsbeviset mejlas till din angivna e-postadress, så fort betalningen för ditt medlemskap gått igenom. Även ett välkomstmejl skickas sedan ut till dig som ny medlem. Välkomstmejlen skickas ut cirka en gång i månaden till nya medlemmar. Det kan därför dröja lite efter att du har betalat medlemsavgiften, tills det du hör något ifrån oss men medlemsskapet börjar gälla direkt när du betalar.
-
Nej, som medlem i Sveriges Hundungdom, i en specialklubb och i SKK länsklubb får du endast ett medlemsnummer och ett medlemsbevis.
-
Har du tappat bort ditt medlemsbevis går det att få ett digitalt medlemsbevis via Mitt SKK. Du behöver ha ett bank-ID för att logga in. Välj sen Mina medlemskap och där hittar du ditt medlemsbevis att ladda ner.
Du kan alltid kontakta SKKs medlemsavdelning på 08-795 30 50 eller medlem@skk.se för att få hjälp ett nytt medlemsbevis.
-
Medlemskapet gäller ett år från det du betalade in. När det är på väg att gå ut, får du hem ett brev med en förfrågan (avisering) om du vill förnya ditt medlemskap i Sveriges Hundungdom. Vill du fortsätta vara medlem betalar du in medlemsavgiften och medlemskapet fortlöper utan avbrott. Betalar du inte så kommer två påminnelser och betalar du fortfarande inte, så avslutas ditt medlemsskap. Inget krav skickas vidare till inkasso eller liknande. Påminnelserna är bara för att göra dig uppmärksam på att det är dags att förnya ditt medlemskap om du fortfarande vill vara medlem. Vill du inte vara medlem, så är det bara att du kastar påminnelserna eller meddelar kansliet.
Kontakta oss på 08 - 795 30 85 eller på e-post info@hundungdom.se
-
Ja, som medlem i Sveriges Hundungdom är du försäkrad vill all verksamhet som anordnas av din lokala Hundungdomsklubb eller av Hundungdomsdistriktet. Även om du är med som publik vid till exempel en tävling eller en uppvisning som klubben arrangerar, är du försäkrad om olyckan skulle vara framme.
Om min lokalklubb
-
Under sidan Lokalklubbar hittar du namn och e-post till kontaktpersoner på våra lokalklubbar och distrikt. Finns klubbens namn men inga mer uppgifter, så kontakta kansliet för information. Tänk på att alla våra kontaktpersoner är ideellt aktiva, så det kan dröja ett tag innan de återkopplar.
-
Aktiviteter som ordnas sker för det mesta på lokal nivå, det vill säga arrangeras av våra lokalklubbar ute i landet. Många kubbar har kurser som startar på våren och hösten. För att hitta kurser och aktiviteter, måste du själv kontakta din lokalklubb och höra efter vad de har för något på gång. Lämna gärna förslag till lokalklubbarna vad du är intresserad av att lära dig, så kanske de kan ordna det?
Många av våra lokalklubbar har konton på sociala medier och egna hemsidor, titta in där för att se vad de har på gång. Här kan klubbarna skriva om kommande kurser, läger eller medlemsmöten.
Ändra kontaktuppgifter
-
Här kan du själv uppdatera dina medlemsuppgifter, din adress, telefonnummer och andra uppgifter, snabbt och smidigt med hjälp av vårt webbformulär. Alla personuppgifter som lämnas till Sveriges Hundungdoms kansli hanteras enligt dataskyddsförordningen, GDPR.
FORMULÄRET
-
Det går bra att byta din lokala Hundungdomsklubb när som helst under året.
Om du har valt en av SBKs lokalklubbar, så kan du en gång under pågående medlemsperiod byta till en annan av SBKs lokalklubbar.
Däremot går det bara att byta övriga ras-, special- eller verksamhetsklubbar en gång om året. Det gör du i samband med att det är dags att förnya ditt medlemskap i Sveriges Hundungdom. Viktigt att du kontaktar oss för bytet, INNAN du betalar in medlemsavgiften.
Om du då vill byta hundungdomsklubb eller specialklubb går det bra att kontakta kansliet, så hjälper vi dig med det. Kontaktinfo telefon 08 - 795 30 85 eller e-post info@hundungdom.se Tänk på att ha ditt medlemsnummer till hands när du kontaktar oss!
Du kan även fylla i formuläret om vilken eller vilka klubbar du vill byta till HÄR.
Om medlemstidning
-
I en familj så kan det vara så att både barnen och föräldrarna är medlemmar i en hundklubb. Barnet/ungdomen är medlem i Sveriges Hundungdom och föräldrarna är medlem i SKK länsklubb och då får familjen flera tidningar.
Vi på kansliet kan hjälpa dig så att du slipper få mer än ett exemplar av medlemstidningen Hundsport. Ring eller mejla då till oss på kansliet så ordnar vi det.
Kontaktuppgifter till kansliet 08 - 795 30 85 eller e-post info@hundungdom.se
-
Om du är under 25 år och inte får tidningen, så hör av dig till kansliet så att vi får kontrollera att vi har rätt adress till dig. Har vi inte hela ditt personnummer, så får vi inte automatiskt uppgifter från Skatteverket att du till exempel har flyttat, utan du måste då själv meddela oss din adressändring.
Kontaktuppgifter till Sveriges Hundungdoms kansli 08 - 795 30 85 eller info@hundungdom.se
2002 togs beslutet av Representantskapsmötet, att medlemmar över 25 år inte ska få tidningen Hundsport. Meningen är att när man har passerat 25 år, så ska en gå över till en "vuxenklubb" t ex SKK länsklubb eller SBK.
Om träning och tävling
-
Men om du vill träna på någon annan klubb än dom du är medlem i, så fråga klubben det gäller först. Varje klubb bestämmer själva på årsmöten och medlemsmöten vad som ska gälla för t ex träningar. Vill du träna någon enstaka gång på en annan klubb går det säkert utmärkt men fråga alltid först och tänk då på att du bara är gäst där.
-
Enligt samarbetsavtal mellan Sveriges Hundungdom och Svenska Brukshundklubben (SBK) får alla medlemmar i Sveriges Hundungdomar (till och med det år man fyller 25), delta på SBKs kurser och utbildningar utan krav på medlemskap i SBK. Likaså gäller att alla SBK-medlemmar över 25 år får delta på Hundungdoms kurser och utbildningar utan krav på medlemskap i Sveriges Hundungdom.
-
Ja, det får du om du är medlem i Sveriges Hundungdom och är mellan 6 år och 25 år, eftersom du då får ett medlemskap i din länsklubb "på köpet". Under dessa år är du alltså fullvärdig medlem i SKKs länsklubb och får därmed ställa ut på SKKs utställningar.
-
Ja, du får tävla i alla allmänna hundsporter med en oregistrerad hund eller en blandras men hunden måste ha en sk tävlingslicens. Du kan läsa mer och ansöka om tävlingslicensen HÄR.
De allmänna hundsporterna är agility, lydnad, rallylydnad, freestyle, heelwork to music, nosework och viltspår. Du kan även utbilda en oregistrerad hund till tjänstehund hos SBK och tävla i olika klasser inom draghundssporten.
-
Regler för tävling och prov i olika hundsporter
Länkarna öppnas i nytt fönster.
På Svenska Hundfreestyleklubbens hemsida hittar du regler för freestyle och heelwork to music.
På Svenska Agilityklubbens hemsida hittar du regler för agility.
På Svenska Kennelklubbens hemsida hittar du regler för bl a utställningar, championat och viltspår.
På Svenska Brukshundklubbens hemsida hittar du regelverk för bruks, rallylydnad, lydnad och specialsök.
På Svenska Noseworkklubbens hemsida hittar du regelverk för nosework.
Våra egna tävlingsregler
På Sveriges Hundungdoms hemsida hittar regler för handling och bestämmelser för Ungdoms-SM.
Riksläger
-
Rikslägret är ett prova-på-läger för hundungdomare mellan 12 och 18 år, som under en vecka får leva ett härligt lägerliv tillsammans med sina hundar och likasinnade. Din hund måste vara minst 12 månader och vara vaccinerad och fått någon behandling mot fästingar och andra parasiter.
Vill du anmäla dig till Rikslägret?
Kika in i vår kalender, så hittar du info om årets Riksläger.
Om organisationsnummer
-
Behöver er klubb ett organisationsnummer? Allt oftare får våra lokala klubbar förfrågan från leverantörer och andra om de har något organisationsnummer. För att kunna öppna ett PlusGiro, Bankgiro eller bankkonto till klubben behövs oftast ett organisationsnummer.
Det är hos Skatteverket ni ansöker om ett organisationsnummer. Mer information och blanketten finns på Skatteverkets hemsida.
Vi vill även passa på att upplysa om att det inte är tillåtet att använda sig av Sveriges Hundungdoms organsiationsnummer, utan varje enskild klubb ansvarar för sin egen ekonomi.