Veterinärintyg vid skada/ingrepp

När en hund ådragit sig någon form av skada eller genomgått operativt ingrepp som påverkar exteriör eller rörelse och ska delta i utställning, prov, tävling eller beskrivning, kan ett veterinärintyg behöva utfärdas.

I intyget ska skada och ingrepp beskrivas och djurägaren ska medta och uppvisa intyget i original vid utställningar, tävlingar och prov.

Hur ska intyget skrivas?

Reglerna runt detta går att läsa i SKKs Utställnings- och championatregler, Allmänna regler för utställningar, prov, tävlingar och beskrivningar;

När veterinärintyg åberopas för en hund ska detta vara utfärdat på av SKK godkänd blankett (se exempelvis F145 Sveriges Veterinärförbund eller motsvarande). Uppgifter som ska finnas med för att intyget ska accepteras är:
ras, namn, registreringsnummer, ID-nummer, beskrivning av skada, om den är förvärvad, vad ingreppet avser, åtgärd, anledning till åtgärd och om kroppsdel avlägsnats kommentera dess utseende.

Intyg i original ska alltid tas med vid utställning. Vidimerad kopia räknas som original. Arrangör äger rätt att kopiera veterinärintyg.

SKK har ingen egen blankett för utfärdande av detta utan ett befintligt intyg typ F145 kan användas. Det går även bra att använda det intyg som finns i det datasystem som kliniken använder förutsatt att de uppgifter som anges i reglerna framgår (se ovan).

Tänk på att det är hundens registreringsnummer och gärna officiella namn (båda finns i SKKs registreringsbevis/tävlingslicens) som förutom ID-nummer och hundras ska framgå av intyget.

OBS! Intyget kan inte vara utfärdat på ett vanligt papper.

Dispens kan krävas

Observera att det vid vissa ingrepp och diagnoser krävs dispens för att få delta i prov, utställning, tävling och beskrivning.

Information om dispensförfarandet återfinns i Nationellt dopingreglemente för hund och i kapitel 8 finns exempel på aktuella diagnoser och ingrepp.

Ansökan för dispens görs av djurägaren och sker på särskild blankett som beställs via SKK. Det är dock inte veterinären utan den som är ansvarig för hunden som ska kontrollera vad som gäller via t.ex. SKK.

Frågor

Eventuella frågor från kliniken kan ställas till doping@skk.se