Sommar!

Nyheter
Jakthund

Många av oss tycker nog sommaren är härlig, men längtar ändå till hösten för att kunna gå jaktprov och/eller jaga med våra hundar. För några av oss är det spänd premiär med unghunden medan andra är rutinerade.

Oavsett vad är det viktigt att nyttja tiden fram till släpp för att bygga kondition, muskler och stärka leder och ligament. Det är också tid att träna lydnad för att inkallningen sitter när den behövs.

Viltspårprov

För andra är sommaren fylld av viltspårprov. Vi har tjatat en del om det, och fortsätter göra det. Från och med 1 juli 2025 ska alla viltspårprov administreras och registreras i SKK Start. Hjälp våra aktiva hundägare att hitta prov genom att lägga upp era provtillfällen i SKK Start. I all välmening, kom ihåg att det är specialklubben som ska fastställa dag samt domare till proven. Till den 28 augusti planeras ytterligare en ”brush-up” av SKK Start, inbjudan till den kommer skickas ut separat. Vid de tillfällen som tidigare arrangerats i mars har knappt 20% av berörda deltagit.

I höst kommer JhK även kalla till viltspårprovdomarkonferens för aktiva domare. Den kommer vara kvällstid, digitalt och det kommer erbjudas två tider (datum är inte fastställt ännu). Det är önskvärt att aktiva domare deltar för att få viktig information direkt från oss. Kallelse kommer mailas ut till samtliga domares e-postadress samt till centralt viltspåransvarig i respektive klubb som arrangerar viltspårprov.

Statistik av prov

Visste ni att 2024 arrangerades ca 11500 viltspårprov? Siffran ligger relativt jämn över de senaste åren. SSRK har ca 5000 st starter inom deras verksamhet och SÄK har haft 4000 st starter. Tack vare engagerade provledare och funktionärer är detta möjligt! Här nedan kan ni se registrerade starter i antal fördelat på provtyp.

Fågelhundar
- Retriever: A-prov, B-prov, tollingjaktprov, working test, mock trial & funktionsbeskrivning retriever - 4347 starter.
- Spaniel: Fältprov, vattenprov, nybörjarprov A & B - 492 starter.
- Brittiska stående fågelhundar: Fältprov, skogsprov & fjällprov - 1779 starter.
- Kontinentala fågelhundar: Jaktprov & fullbruksprov - 783 starter
- Vorsteh, vizsla & münsterländer: Jaktprov & fullbruksprov - 1241 starter
- Skällande fågelhundar - Jaktprov - 694 starter

Ställande hundar
- Älghundar: Löshundsprov, ledhundsprov, särskillt älgspårprov & jaktprov med ställande vildsvinshundar - 4046 starter 
- Drivande vildsvinshundar: Jaktprov på frilevande björn - 0 starter

Drivande hundar
- Drever, basset, beage & alpenländische dachsbracke: Drevprov & rådjursrenhetsprov - 1417 starter
- Tax: Drevprov - 693 starter
- Stövare: Drevprov & rådjursrenhetsprov - 1706 starter
- Drivande vildsvinshundar: Jaktprov på vildsvin med drivande hund - 13 starter

Kortdrivande hundar
- Wachtelhund: Jaktprov & skogsprov - 368 starter
- Wachtelhund & tysk jaktterrier: Jaktprov på frilevande vildsvin - 26 starter

Terrier & grythundar
- Grythundar: Grytjaktprov, grytanlagsprov, grytkaraktärsprov & grytapporteringsprov - 157 starter
- Terrier: Anlagsprov fält & skog, fullbruksprov, anlagsprov vildsvin i hägn - 80 starter

Eftersökshundar
- Alla hundar: Viltspårprov - 11461 starter
- Schweisshundar: Anlagsprov eftersök rovvilt & praktiskt eftersöksprov - 4 starter

Övriga 
- Alla jakthundar: Anlagstest i vildsvinshägn - 25 starter

Svenska nationalraser

Jakthundskommettén kommer i samarbete med avelskommittén kalla special och rasklubbar som har av dessa raser inom sin organisation till möte hur organisationen kan arbeta för rasernas fortlevnad. Här kommer samtliga de tolv nationalraserna representeras hoppas vi. 

Årets eldsjäl - Jaktgalan 2025

Även i år delades SKKs pris ut till en eldsjäl inom våra klubbar. Många nomineringar kom in, och jakthundskommittén beslutade efter att ha granskat nomineringstexterna noga att dela ut priset Årets eldsjäl 2025 till Michael Barcheus, SvSTK. 

Michael är jaktprovsdomare, håller kurser i lydnad och utställningsträning. Han arbetar för att stötta unga jägare och är engagerad i avels och utbildningskommittén för finsk stövare. Många järn i elden, och ett otroligt engagemang för våra jakthundar.  

Elmia Game Fair 2025

I år hade jakthundskommittén förstärkning i sin monter utav Sveriges Hundungdom, avelskommittén och Småland Ölands kennelklubb. Jakthundskommittén gläds åt ett utökat samarbete för att kunna visa upp en bredare bild av SKK och den verksamhet som bedrivs inom organisationen. 

Hundsport-appen

Nu kan du ladda ner appen Hundsport och läsa våra tidningar helt gratis. Hundsport, Jakthund, Utställning och Special. Utgåvor fem år tillbaka finns att läsa, så nu är sommarläsningen räddad! 

Jakthunden – året om

Om ni inte redan sett den, gå in på vårt Facebook och Instagram-konto och titta på Jakthunden – året om. SKK kommer under året prata jakthund i olika former, till olika målgrupper och med olika fokus. Gilla, dela, kommentera gärna inläggen.

Rovdjurspolicy

Vårt uppdrag är att ha hunden i fokus. Många av våra medlemmar vittnar om oron som uppstår när vargen kommer in på gårdsplanen, går efter hund och människa på promenad eller angriper tamdjuren trots rovdjursavvisande stängsel. Hundförare som söker efter trafikskadat vilt kan inte använda hunden som den är tränad längre med rädsla för konfrontation mellan hund och varg vid ett eventuellt skadat vilt. Eller hunden som söker efter personer som förvunnit som inte längre kan arbeta lös under samma förutsättningar som tidigare.

Jakthundskommittén gläds åt att flera beslut från EU och regeringen går i linje med den rovdjurspolicy som SKK arbetat fram. SKKs rovdjurspolicy bejakar rovdjurens existens men listar förutsättningar som är särskilt viktiga för att en samexistens mellan hundar, hundägare och rovdjur ska kunna fungera.   

Policy och riktlinjer för varg/rovdjur

Hundrastorg på Stockholm Hundmässa och Swedish Game Fair

I augusti kommer vi bjuda in special och rasklubbar till möte för att prata om Stockholm Hundmässa och Swedish Game Fair 2026. Vi vill redan nu börja planera för att kunna presentera våra raser på bästa sätt till besökare på de större arrangemangen inom hund och jakt. 

Kommittémöten

Avslutningsvis vill vi lyfta att datum för årets tre sista kommittémöten är spikade.
1 juli, 3 september samt 7 november. Kom ihåg att eventuella skrivelser till kommittén ska vara inskickade absolut senast två veckor innan mötet!

Med detta önskar vi er en trevlig sommar!

Foto: Ewa Ekfeldt