Entlebucher sennenhund

Pigg, lojal och entusiastisk träningskompis

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Schweiz
Hundtyp
Boskapshund, vakthund, gårdshund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Entlebucher sennenhund är en boskapsdrivande vakt- och vallhund och behöver motion därefter. Den behöver också arbeta med hjärnan med olika aktiviteter. Alla typer av nosarbete är bra; tävlingslydnad och agility uppskattas också. En entlebucher sennenhund kräver mycket sysselsättning. Om den får det, blir den en bra sällskapshund och man slipper allt okynnesskällande.

Om du funderar på entlebucher sennenhund:

  • Att äga och uppfostra en entlebucher sennenhund kräver tidigare hundvana.
  • Det är en livlig och alert hund som måste få arbeta och uträtta något meningsfullt. Den kräver mycket sysselsättning.
  • Rasen är reserverad för främmande människor och valpen bör socialtränas för att inte beteendet ska växa sig för starkt.
  • Du bör vara tillsammans med hunden större delen av dygnet. Ensamhet sätter snabbt sina spår i form av en osocial hund.
  • Med sitt ursprung som en skällande boskapsvallare har den lätt till skall.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Sennenhundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen är muskulös, snabb och smidig. Mankhöjden för hanar är 44–50 cm och för tikar 42–48 cm. Täckhåret är kort, tätt åtliggande, hårt och glänsande. Pälsen är trefärgad med svart grundfärg, gul till rostbrun tanteckning och vita tecken.

Skötsel

Pälsen är enkel att sköta. Vanligast fäller hunden två gånger per år.

Egenskaper och mentalitet

En entlebucher sennenhund är en liten och mycket livlig skällande vallhund, som är alert och trevlig för sin familj, men oftast mycket reserverad för främmande människor. Rasen är extremt trogen sin ägare och väntar gärna vid din sida bara för att få vara med dig. Att vara i hundgård eller bli lämnad ensam är inget liv för en entlebucher sennenhund. Rasen behöver mycket miljöträning och social träning. Den är lättlärd och behöver aktiveras ordentligt för att fungera bra. Rasen har ett stort behov av att tillhöra en flock och känna gemenskap med övriga familjemedlemmar. 

Hälsa

De allvarligaste rassjukdomarna är ögonsjukdomen progressiv retinal atrofi (PRA; slutar med blindhet) samt ektopisk uretär (urinledaren från njuren mynnar inte på normalt sätt i urinblåsan). Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Historik

Rasen är minst bland de fyra schweiziska sennenhundarna (appenzeller sennenhund, berner sennenhund, entlebucher sennenhund, grosser schweizer sennenhund). Den härstammar från dalen Entlebuch. Den första rasbeskrivningen kom 1889 med namnet "Entlibucherhund", men ännu lång tid därefter skilde man överhuvudtaget inte på appenzeller och entlebucher sennenhund. En entlebucher sennenhund skulle på dagen driva och vakta boskapen och vakta sin ägare på natten. Den första rasstandarden fastställdes 1927.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15