Försäkring

Med en hundförsäkring kan du ge din hund veterinärvård utan att det blir alltför dyrt. Försäkringarna ersätter en del av kostnader för olyckor och många sjukdomar.

Hund hos veterinären

De flesta hundar är pigga och nyfikna – och de händer att de skadar sig i lek eller på annat sätt. Köper du en valp bör du teckna en försäkring som börjar gälla samma dag som du hämtar valpen. Det är klokt att redan innan köpet kontakta försäkringsbolag och jämföra premier och villkor. För att få bästa möjliga skydd ska du försäkra valpen innan den fyllt fyra månader. Det är viktigt att hålla valpen "oavbrutet" försäkrad eftersom ett avbrott i försäkringsskyddet kan leda till en minskad omfattning av försäkringen.

Skaffar du en vuxen hund bör du kontakta ditt försäkringsbolag innan och ta reda på vilka krav de har för att försäkra din nya familjemedlem. Många gånger kan det också vara klokt att ta över hundens befintliga försäkring om sådan finns, speciellt viktigt är detta om hunden blivit äldre och kanske redan behandlats för någon skada eller sjukdom. Denna behandling kan innebära att hunden får reservationer för skadorna/sjukdomen om hunden byter försäkringsbolag.

Olika försäkringsbolag har olika försäkringar

Försäkringsbolagen har varierande villkor och omfattningar och erbjuder olika nivåer på sina försäkringar. Läs även på om hälsan hos den hundras du planerar att skaffa, och fråga gärna din uppfödare om det är något specifikt du ska tänka på gällande omfattningen i försäkringen. De flesta försäkringsbolag erbjuder både veterinärvårdsförsäkring och livförsäkring. 

Köper du en valp ska du också fråga uppfödaren om valpen är försäkrad mot så kallade dolda fel. Ett dolt fel hos en hund är ett fel som finns vid leveransen men som ännu inte syns. Det är viktigt att du får ett besiktningsintyg som inte är äldre än sju dagar när du hämtar din valp för att försäkringen för dolda fel ska kunna bli gällande.

Vem ska jag vända mig till för hjälp?

Försäkringsbolagen har både centrala kundcenter och ombud ute i landet. Ta kontakt med en representant för bolaget som du är intresserad av och be om personlig rådgivning. Det är gratis och du förbinder dig inte till något köp. Du har också alltid 14 dagars ångerrätt om du tecknat en försäkring som du inte vill ha.

Ansvarsförsäkring

Som hundägare är det viktigt att du har en ansvarsförsäkring, kontrollera att din hemförsäkring innehåller en sådan. Som hundägare har du strikt hundägaransvar, vilket innebär att du som hundägare alltid måste ersätta skador som orsakats av hunden, även om du själv inte är vållande.

Värdering av hund, ersättning av annan part

Om olyckan är framme har Svenska Kennelklubben en avgiftsbelagd värderingstjänst för framförallt hundar som omkommit och som ska ersättas av annan part. Endast hundar som är stamboksförda hos Svenska Kennelklubben värderas. Läs mer på Mitt SKK.

Rabatt på din hundförsäkring

Som medlem i en av våra 25 länsklubbar får du 15 % rabatt på din hundförsäkring hos Agria Djurförsäkring

Läs mer om medlemsskap i länsklubb