Kurser för dig och din hund

Vill du gå en kurs i grundlydnad tillsammans med din valp? Eller är det en flerårig utbildning du söker? Det finns massor med kurser för hundägare att välja på och i dag finns också många spännande yrken inom "hundområdet".

Lagotto går rallylydnad

Gå kurs med din hund

Att gå på kurs med sin hund är både nyttigt och roligt. Oavsett om din hund ska fungera som sällskapshund, jakthund, tävlingshund eller något helt annat är en valpkurs eller grundkurs en bra investering.

Olika typer av kurser

Det finns ett stort utbud av olika kurser, allt från valpkurs, kurs för dig som vill träna kantarellsök, och längre kurser för dig som söker ett yrke där du får jobba med hundar. 

Valpkurs är den första aktiviteten för många hundar och är ett utmärkt sätt att starta din hundkarriär. Även för dig som tidigare haft hund är en valpkurs att rekommendera eftersom det innebär att valpen får se nya hundar, människor och nya miljöer, vilket är viktigt för valpens utveckling. 

Efter valpkursen följer kanske en grundlydnadskurs och därefter kan det vara dags att prova en mer inriktad kurs om du vill. Du kan till exempel börja träna någon av bruksgrenarna, agility, kantarellsök, rallylydnad, aktivering, hundmassage, apportering, spår ... utbudet är enormt!

Läs mer under Aktiv med hund

Svenska Brukshundklubben, SBK, är en specialklubb inom Svenska Kennelklubben och de arrangerar kurser i allt från valpkurser och grundläggande hundkunskap till specialinriktade kurser inom de flesta grenarna. De utbildar alla hundägare och alla typer av hundar. Mer information om SBK och vilken lokalklubb som finns närmast dig hittar du på deras webbplats.

Svenska Kennelklubbens länsklubbar och lokalklubbar över hela Sverige håller också kurser av olika slag, för både nybörjare och erfarna hundförare. Det finns säkert en klubb nära dig som arrangerar kurser i grundlydnad, agility eller något annat. Läs mer om olika kurser och andra aktiviteter på klubbarnas egna sajter.

Ta också en titt på den aktuella special eller rasklubbshemsidan. Kanske arrangerar de en kurs som är utformad just för din hund, med hundrasens specifika egenskaper och styrkor i åtanke.

Här kan du läsa mer om de olika klubbarna:

Klubbar inom SKK-organisationen

Det finns också en mängd företag och enskilda som håller kurser för hundägare. Det behöver absolut inte vara fel, många av de privata aktörerna är mycket kunniga, erfarna och engagerade. Var dock medveten om att titlar så som ”instruktör”, ”hundpsykolog”, ”hundcoach” och ”problemhundstränare” inte är skyddade och att kvaliteten på utbildningen kan variera.

Väljer du ett sådant alternativ bör du kontrollera att instruktören är utbildad och erfaren. Ta också noga ta reda på vilken typ av inlärningsmetoder som används och ta gärna referenser. 

Duktig hund! är en app med träningstips för alla hundägare. Appen är utvecklad i samarbete med Better Dog Academy och Svenska Brukshundklubben och finns för både Iphone och Android.

Appen består av över 30 filmer med tränings- och aktiveringstips.Tack vare att filmerna är uppdelade i tre olika avsnitt; valpträning, vardagslydnad och aktivering är det enkelt att hitta de övningar som är mest intressanta för just dig och din hund.
Övningarna illustreras i korta filmer med instruktioner som är lätta att följa. All träning bygger på positiv förstärkning – det ska vara roligt att träna hund!

Utöver tränings- och aktiveringstips hittar du även ett tiotal filmer om att välja hundras, hund och allergi, hur du kommer igång med din träning och mycket mer.

Vem passar appen för?

Appen passar alla som vill ha hjälp och inspiration på vägen mot ett harmoniskt hundägande. Den är ett toppenstöd för dig som ofta tränar på egen hand. Telefonen har du alltid nära till hands och kan ta en träningsstund när det passar dig.

Så köper du Duktig hund!

Duktig hund! finns att köpa för både Iphone via App Store och Android via Google Play

Utbilda dig inom området hund

Det finns många olika utbildningar inom området hund. Här nedan kan du läsa lite om olika yrken och utbildningar som finns.

Antalet yrken och utbildningar inom området hund växer för varje år. Man kan exempelvis arbeta som veterinär eller djursjukvårdare på djursjukhus. Eller med friskvård för hundar, till exempel med fysioterapi, massage och kiropraktik. Det dyker upp fler och fler hunddagis och hundpensionat, och många erbjuder tjänster såsom hundrastning, hundträning, trimning och liknande.

Även inom polis, tull och bevakningsbolag finns personer som arbetar tillsammans med hundar. Hundar förekommer också inom skola och vård på olika sätt, de hundarna kallas sociala tjänstehundar. De hundarna jobbar med sin ägare som tex besökshund på äldreboenden eller som så kallad läshund på en skola.

Det finns även andra yrken, till exempel hundar som är utbildade inom olika specifika doftämnen, så kallade specialsökhundar. Nya användningsområden där hundar, ofta med sin fantastiska nos, kan användas dyker upp varje år.

Vägarna till att arbeta professionellt med hundar kan se ut på många olika sätt, till exempel via gymnasieutbildningar, högskola och universitet eller lärnings­utbildning och lång erfarenhet. Inom vissa yrken sker utbildningen inom myndigheten, tex polis eller tull. Oavsett utbildningsväg krävs ett brinnande intresse och stor kunskap om djur.

Våra egna utbildningar vänder sig både till hundägare, hunduppfödare och funktionärer inom organisationen. Svenska Kennelklubben arrangerar många olika kurser och på olika nivåer och det finns både fysiska kurser och onlinekurser. Vi arrangerar även seminarium för både hunduppfödare och hundägare. Utbildningar arrangeras både centralt, på klubbnivå och i samarbete med Studiefrämjandet.

Vill du utbilda dig till hundinstruktör anordnas instruktörsutbildningar av Svenska Brukshundklubben. Är du aktiv inom en specialklubb eller rasklubb, brukar det finnas olika kurser för att utbildas till instruktör och funktionärer inom den aktuella klubben.