Är du redo?

Att köpa en hund är bland det bästa som finns! Har du tänkt igenom ditt beslut ordentligt kommer du aldrig att ångra dig! Men det är ett stort ansvar och har du inte haft hund tidigare, så finns det några saker du behöver tänka igenom först.

pudel äter glass med sin matte

Varför vill jag ha hund? 

Det här är en fråga som bara du själv kan svara på och det är viktigt att vara ärlig mot sig själv när man svarar på den. Hur ser ditt liv ut, har du tid för en hund? Det är inte bara en fråga om hur det ser ut idag, utan 10 till 15 år framåt i tiden. En hund är en familjemedlem som förtjänar ett liv med sällskap, fysisk aktivitet, bra mat och mental stimulans.

Och är ni en familj kommer alla bli påverkade av den nya familjemedlemmen, så ni måste vara överens om hundköpet. Och det är viktigt att det alltid är en vuxen som är ansvarig för hunden, även om alla i familjen hjälps åt.

Tid för valpen och den vuxna hunden

Innan du köper hund, försäkra dig om att du har tid och möjlighet att ta hem en liten valp. Spara all din semester eller ordna på annat sätt så att du inte behöver lämna din valp ensam den första tiden. En liten valp kan inte vara ensam alls, utan måste tränas för att klara av detta i framtiden. Även vuxna hundar vill vara med sin familj och när den första tiden är över kan en vuxen, trygg hund vara ensam 4-5 timmar per dag.

Din vardag och kommande semestrar

Hur brukar din semester se ut? Kan hunden följa med? Om inte, behöver du ha en plan för hur du löser hundpassningen.

Och hur ser din vardag ut, har du många andra fritidsintressen? Att ha hund tar mycket tid, bara de dagliga promenaderna tar i genomsnitt 2 timmar om dagen. Sedan tillkommer till exempel kurser och annan träning beroende på val av hund. Väljer du en hundras som kräver mycket pälsvård tillkommer även intresse och extra tid för det.

Kostnad

Det är dyrt att ha hund, men det är det värt. Men tänk på att inköpet av hund kan vara den lilla kostnaden, det är de löpande utgifterna under de kommande åren som är dyra. Och skulle oturen vara framme och du behöver akut veterinärvård, då behövs en sparbuffert. 

Vad kostar det att ha hund? 

Utbildning och litteratur

Att läsa på innan man köper hund är en god investering. Det finns många bra hundböcker på marknaden och även online-utbildningar.

Mitt SKK hittar du bland annat hundägarutbildningen. I utbildningen får du lära dig hur du sköter om din hund, information om vilka skyldigheter du har som hundägare och lite tips på övningar.  

Efter utbildningen hoppas vi att du fått med dig kunskap så att du kan bli din hunds bästa husse eller matte!