Id-märkning

Då du säljer din valp ska den vara id-märkt. Här får du veta mer om hur det går till och dina skyldigheter som uppfödare.

Du är som hundägare skyldig att märka och registrera din hund hos Jordbruksverket innan den är fyra månader gammal. Är du uppfödare bör du göra det innan leverans och är du medlem i SKKs organisation är det dessutom ett krav. 
 
SKK har ett eget id/ägarregister, Djur-ID.se. Registrering av ägare till dina valpar i Djur-ID ingår i registreringsavgiften.

Microchip

Märkning med microchip är den vanligaste metoden att id-märka hundar i Sverige. Hundar (och även katter) kan microchipmärkas från sex veckors ålder och går därefter att identifiera hela livet. Både veterinärer och utbildade id-märkare kan utföra id-märkning med microchip.

Microchipet injiceras under huden på djuret, normalt mellan skulderbladen. Ingreppet känns inte mer än en vanlig vaccination och är inte skadligt. Alla chip har ett unikt id-nummer inprogrammerat och det är det numret som registreras i ägarregistret.

För att kunna se id-numret på ett microchipmärkt djur, krävs en särskild avläsare. Avläsare finns hos polisen, hos veterinärer, djurhem samt på de flesta brukshundklubbar och SKK länsklubbar. 

Har du frågor? 

Våra erfarna uppfödare svarar på frågor om den praktiska delen av hunduppfödning samt enklare frågor kring till exempel avelsplanering eller juridik.

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15