För hunden och hundägaren

Som hundägarnas riksorganisation arbetar Svenska Kennelklubben för att hunden och hundägaren ska ha en självklar plats i det svenska samhället. Det gör vi bland annat genom att driva kampanjer och skapa opinion där vi lyfter fram hundens roll för människan.

Pojke kramar om golden retriever ute i en park

Det är lätt att tänka att synen på hunden och hundägande alltid varit som den är nu och att den kommer vara densamma i framtiden. Men samhället förändras ständigt och därför måste vi fortsätta att föra hundens talan och se till att hundägande ses som en självklar del i samhället.

Ambassadörer för bra hundägande

För att hunden ska ses som en tillgång i samhället är det viktigt att både två- och fyrbenta beter sig på ett sätt som accepteras av de flesta. Vi arbetar därför med kampanjer som ska främja ett bra beteende bland oss hundägare. Du som är medlem kan vara en god förebild och på så sätt verka som en ambassadör för alla hundägare. 

Plock-upp! – i dag är det en självklarhet för de flesta att plocka upp efter sin hund men vårt kampanjmaterial är fortfarande populärt. 
Ett snällare Hundsverige – för att främja en bättre ton mellan oss hundägare och visa att vi inte bara skäller.

Den fantastiska hunden

Hunden gör stora insatser i samhället och det gäller såväl proffs som vanliga familjehundar. Detta lyfter vi bland annat genom att varje år utse “Årets hundar”. 

Årets bragdhund – “vanliga hundar” som utfört något ovanligt bra
Årets narkotikasökhund – utses tillsammans med Tullverket 
Årets polishund – utses tillsammans med Polisen
Årets sociala tjänstehund – en tjänstehund som betyder lite extra

För hundens skull

För att Sveriges hundar ska må bra och ha ett drägligt liv behöver såväl hundägare som samhället i stort göra insatser. Att hunden har det bra är en av våra viktigaste målsättningar och därför försöker vi även påverka beslutsfattare, företag och allmänhet att hjälpa oss med detta.

Stoppa fyrverkerierna – en plåga för många hundar och hundägare 
Hundsmuggling – en olaglig verksamhet som måste få ett stopp 
Hund i varm bil – kan snabbt bli en livsfara för din hund
Hund i kall bil – transportera din hund säkert under årets kallare månader

Se även

  • Ett snällare Hundsverige

    Hundägare är ofta noga med att hunden ska uppföra sig väl och hålla god ton, men hur är det med oss själva? Svenska Kennelklubben, Agria Djurförsäkring och Fredrik Steen har tillsammans tagit fram fem ledstjärnor för ett snällare samtalsklimat i Hundsverige.

    Läs mer
  • Plock-upp!

    Det är snart 25 år sedan vi drog igång kampanjen Plock-upp och i dag är det en självklarhet för de flesta svenska hundägare att plocka upp efter sin hund.

    Läs mer