Hund i varm bil

Lämna aldrig din hund i en varm bil – den blir snabbt en dödsfälla! Varje sommar påminner vi om hur farlig värmen kan vara för hunden. Hjälp oss att sprida budskapet om varför det är så farligt att lämna en hund ensam i en bil vad du gör ifall du ser en hund i fara.

Hund i bil

Varje år ser vi flämtande hundar i heta bilar utanför mataffärer och byggvaruhus, på parkeringsplatser vid badstränder, parker, butiker och caféer. Och varje år är det hundar som inte klarar av påfrestningen utan dör av värmen. Hjälp oss att sprida budskapet om varför det är så farligt att lämna en hund ensam i en bil när det är vamt ute!

Varmt även om det är molnigt ute!

Även om det är tidigt på dagen, molnigt och temperaturen aldrig stiger över 25 grader kan det snabbt bli plågsamt varmt i bilen. Hundar svettas inte som vi människor och blir lätt överhettade. I en varm bil din hund stressad och avlider i värsta fall av värmechock.

Så här varmt kan det bli i bilen

Vi genomförde en egen undersökning i syfte att ta reda på hur varmt det egentligen blir i en bil som står parkerad i solen. Undersökningen genomfördes fyra sommardagar i juni och juli 2014. Den genomsnittliga temeraturen från undersökningen visade följande resultat: 

Temperatur i bil

Varm bil – en dödsfälla för hunden

Det är viktigt att ha kännedom om att hundar och barn inte kan reglera värme och vätskebalans på samma sätt som vuxna. När värmen stiger ökar också hundens flåsande och syret i bilen minskar. I samband med vår undersökning stängde vi självfallet inte in någon hund i bilen utan lät den stå tom på parkeringen. I ett verkligt fall skulle en uppstressad, flåsande hund i bilen ha förbrukat syret. Vid vår mätning öppnade vi också bildörren vid varje mättillfälle och släppte in nytt syre och släppte ut värme.

Hjälp oss sprida budskapet!

Ladda ner vår affisch nedan som visar faran med att lämna en hund i en varm bil. Sätt upp den på anslagstavlan i till exempel trapphuset, matbutiken eller hundklubben.

Ladda ned affisch