Så funkar hundutställning

Har du funderat på hur en hundutställning går till? Här kan du lära dig mer!

Så fungerar utställning

Olika utställningsformer

Det finns både officiella och inofficiella hundutställningar. De officiella utställningarna har dessutom olika status: nationell, internationell och Nordic Dog Show. Här kan du läsa vad som skiljer dem åt.

På en officiell utställning kan din hund vinna certifikatkvalitet (Ck) och certifikat (cert), som behövs för att din hund ska bli svensk utställningschampion. Vilka regler som gäller för championat kan variera mellan olika hundraser, läs mer i Svenska Kennelklubbens, SKK, Utställnings- och championatregler.

Resultaten från en officiell utställning stambokförs, det vill säga registreras i SKKs stora databas. De finns sedan tillgängliga för alla via vår e-tjänst Hunddata och meriterna är underlag för svenska championat och titlar.

Resultaten från inofficiella utställningar sparas däremot inte och meriterna kan inte användas vid till exempel championatansökan.

Vem får arrangera vad?

Länsklubbar och specialklubbar samt vissa rasklubbar har rätt att ansöka hos SKK om officiell status på utställningen. Klubben måste sedan arrangera utställningen i överensstämmelse med SKKs regler. Vilka hundraser som får vara med beror på vem arrangören är.

Inofficiella hundutställningar kan alla klubbar arrangera, men de ska följa SKKs anvisningar för utställningar som inte stambokförs. Arrangören bestämmer själv vilka hundraser som kan delta på utställningen. Dessa evenemang är ofta lite mindre och väldigt roligt att vara med på. Det blir lite som en träningsutställning för dig och din hund. Under trivsamma och lättsamma former kan du träffa likasinnade och få värdefulla tips på vägen mot de officiella utställningarna. 

Är utställningen inofficiell bestämmer den arrangerande klubben i stort sett själv vilka priser som ska delas ut. På officiella utställningar är detta styrt av SKKs Utställnings- och championatregler.

De officiella hundutställningarna har olika status: nationell, internationell och Nordic Dog Show. Resultaten från dessa utställningar registreras hos SKK. Även om det skiljer i status mellan de tre varianterna så kan din hund vinna certifikatkvalitet (Ck) och svenskt certifikat (cert) på dem alla.

Nationell hundutställning

Nationella hundutställningar arrangeras av länsklubbar, specialklubbar och  rasklubbar inom SKK. Länsklubbarna arrangerar nationella utställningar för alla hundraser erkända av SKK. Specialklubbar och rasklubbar arrangerar nationella utställningar för de raser som de har ansvar för.

Special- och rasklubbar arrangerar runt 600 nationella utställningar per år.

Internationell hundutställning

Några av de officiella länsklubbsutställningarna är internationella och här får alla hundraser som SKK erkänner delta. Dessa utställningar är sanktionerade av den internationella kennelorganisationen FCI, Federation Cynologique Internationale. Detta betyder att din hund förutom cert kan vinna ett internationellt certifikat (CACIB). Beroende på hundras kan flera CACIB meritera din hund till ett internationellt utställningschampionat (C.I.B. och/eller C.I.E.).

Nordic Dog Show

Flera av de officiella länsklubbsutställningarna har statusen Nordic Dog Show. Även dessa är öppna för alla hundraser som erkänns av SKK. Där kan din hund förutom cert även vinna Nordic Show certifikat. Flera Nordic Show Certifikat från de nordiska länderna kan meritera din hund till Nordic Show Champion.

Bedömningsordning för officiell utställning 

Utställning – hur fungerar det?

För att underlätta för dig som är intresserad av att delta i en utställning eller för dig som behöver fräscha upp ditt minne har vi här samlat film och information som handlar om utställnigar. 

I denna film berättar domaren Cindy Pettersson om hur det går till på en utställning, vad en domare tittar på och vad man ska tänka på som utställare.

I den här filmen berättar Jeanett Lemmeke om syftet med hundutställningar och varför du ska ställa ut din hund.

Att anmäla sig till hundutställning är snabbt och enkelt. Se hur Lisa gör för att anmäla sin hund Ludde.

Via länken nedan kan du läsa mer om hur du går till väga för att anmäla din hund till utställning.

Hitta officiella utställningar

Dags att börja träna!

När du bestämt dig för att ställa ut din hund kan det vara bra att träna lite med din hund. I en serie filmer berättar erfarna utställaren Gabrielle Hjorth om hur man kan träna sin hund att gå och stå på rätt sätt. Hon visar också det lite trixiga momentet tandvisning och berättar om vilken sorts koppel som är att föredra.

Förberedelse - Gå 

Förberedelse - Stå

Förberedelse - Tandvisning

Förberedelse - Koppel

 

Relaterade sidor

  • Utställningschampionat och titlar

    När du ställer ut din hund kan den uppnå championat baserat på sina resultat.

    Läs mer