Köpa hund när jag jobbar

Hunden är ett flockdjur och vill inte vara ensam hela dagarna. En vuxen hund bör inte vara ensam längre än 4-5 timmar, därför måste du ha tänkt ut hur du ska lösa hundpassningen när du är på jobbet.

Affenpinscher på skrivbord

Om hunden inte kan följa med dig på jobbet, kan hunddagis eller dagmatte/husse vara ett alternativ, men tänk på att det blir en extra kostnad.

Med på jobbet

Det allra bästa för många hundar är om de kan få följa med till jobbet, hunden får följa med och vara med sin vanliga flock. Det är dock inte inom alla yrken man kan ha med sig sin hund. Och det kräver också att hunden har det bra på ditt jobb och att jobbet inte innebär någon säkerhetsrisk för hunden (höga höjder, maskiner, höga ljud osv) eller andra kollegor. Eller att det finns allergiska kollegor.

Efter corona-tiden år 2020-2022, när många jobbade hemma och passade på att skaffa hund, har många arbetsplatser därefter öppnat upp möjligheten att få ha med sig en väluppfostrad hund.

Dagmatte/husse

Kan man inte ha hunden med sig till jobbet är en privat dagmatte/daghusse ett alternativ. Kanske har du en granne eller släkting som bor i närheten som kan ha hunden medan du jobbar. Man kan också leta hundpassare genom att kika i lokala facebookgrupper eller söka på internet.

Hunddagis

Hunddagis finns också som alternativ när man inte kan ha med sig hunden på jobbet. Precis som dagis för barn, lämnar man hunden där på morgonen och hämtar den efter jobbet. Vissa hunddagis erbjuder också extra tjänster som pälsvård, hundmassage, träning, kloklippning med mera.

För att hitta ett bra hunddagis kan du prata med din uppfödare, dina hundvänner eller andra erfarna hundbekanta. Lokaler och rutiner varierar mycket mellan dagis, det är därför viktigt att du hittar ett alternativ som passar både dig och din hund. Du bör också kontrollera att hunddagiset har lämpliga försäkringar, följer lagar om boxstorlekar med mera samt att det inte finns några anmärkningar från länsstyrelsens djurskyddsinspektörer.

Det kan vara stora variationer mellan hur ofta hundarna rastas, om de går på promenader och/eller rastas i hundrastgård och hur hundarna hålls inomhus.

Och utgå inte från att hunddagis kommer fungera för din hund -  alla hundar trivs inte på hunddagis. Så ha en "back-up-plan" till hands.