Barn och hund

Det sägs ofta att barn och hundar hör ihop. Och visst gör de det, under förutsättning att en vuxen person är med i gemenskapen.

Flicka med hund i naturen

Hundar och små barn

Det finns inga hundraser som är mer barnvänliga än andra. För alla hundar, valpar som vuxna, gäller att de måste lära sig att umgås med barn. Och barn, och vuxna, måste lära sig umgås med hundar. Små barn har ingen möjlighet att förstå att man inte får nypa en hund i skinnet eller dra den i örat och det är den vuxnes ansvar att se till att hunden inte råkar illa ut.

Det finns en enkel regel:

Inga hundar ska lämnas ensamma med små barn. Har man tvåbenta småttingar i familjen är det viktigt att se till att hunden kan gå undan och få vara ifred. När den ligger på sin sovplats får den inte störas.

Undvik småväxta hundar

Med småbarn i familjen avråds man ofta från att skaffa de allra mest småväxta hundraserna. För ett barn är det frestande att lyfta upp och bära runt på en liten hund och det kan räcka med att hunden sprattlar till för att den ska åka i golvet. Även om det inte är ett högt fall kan hunden skada sig allvarligt. En liten hund riskerar också att råka mer illa ut om ett barn faller över den. Men, det ska understrykas, oavsett storlek på hunden ska en vuxen person vaka över hunden och barnen när de umgås.

Att äga hund tar tid

Bland det viktigaste när man funderar över ett hundköp är att man har tid. Som småbarnsförälder har man ofta fullt upp med arbete, barn och fritidsaktiviteter. Det är därför viktigt att tänka över om det finns tid också för hundpromenader och hundaktiviteter i vardagen.

Intresset kan gå upp och ner

För många barn står en hund allra högst på önskelistan och längtan efter en valp kan vara intensiv. Men när är ett barn gammalt nog att ta eget ansvar? Inte förrän ett barn kommer upp i tonåren kan man som förälder räkna med att lägga en del av ansvaret för hunden på barnet. Ibland är hundintresset bestående och växer i och med den egna hunden, emellanåt mattas så småningom motivationen och andra fritidssysselsättningar tar över. 

Förälderns ansvar

När man köper en hund ska hela familjen vara införstådd med beslutet och ansvaret vilar alltid på dig som förälder. Skaffa inte en hund om det hänger på tonåringen att hundägandet ska fungera. En kompromiss för att möta det brinnande hundintresset kan istället vara att bli dagmatte eller extrahusse till en hund i grannskapet eller bekantskapskretsen. Att på så vis prova på att ha hund kan ge en nyttig inblick i vad ett hundägande kräver.

Stor hund fordrar styrka

En hund av en ras som blir både stor och stark är det en vuxens uppgift att rasta och motionera. Det fordras en hel del styrka att hålla en 25 kg tung, glad unghund och det kan inte överlåtas på ett barn. Ur den aspekten är en mindre hund att föredra för den som har tänkt att barnen ska hjälpa till med promenaderna. Men tänk på att mycket kan hända under en hundpromenad, det kan komma andra lösspringande hundar eller att man kan tappa kopplet på sin hund, och då måste barnet kunna hantera situationen.

Sveriges Hundungdom

För den som är ung och hundintresserad har Svenska Kennelklubben ett eget ungdomsförbund som heter Sveriges Hundungdom, SHU. Här kan ungdomar vara medlem oavsett om man har en egen hund eller inte. SHU ordnar träffar och läger som medlemmarna är välkomna till.

Sammanfattning

Barn och hundar trivs nästan alltid ihop och de kan ha mycket roligt tillsammans. Men det är de vuxna i familjen som beslutar om ett hundköp och som har ansvar för att hunden får ett varaktigt bra hem med mycket kärlek och omsorg genom hela livet.