Ensamhetsträning

Hundar är flockdjur och trivs inte att vara ensamma. Men för att underlätta ert liv i övrigt är det viktigt att lära hunden att vara ensam en liten stund.

vilande borderterriervalp

Hur lång tid kan en hund vara själv? En ensamhetstränad vuxen hund klarar av att vara själv några timmar per dag. En liten valp däremot, kan inte vara ensam alls.

Börja träna tidigt

När du och din valp lärt känna varandra och valpen är trygg i sitt nya hem bör du vänja den vid att du går och kommer och att den inte alltid behöver följa dig överallt.

När du börjar träningen kan man ta hjälp av ett kompostgaller eller en barngrind för att stänga av rummet, det gör att valpen ändå kan se dig lite. Lämna valpen korta stunder när den är ordentligt rastad och gärna lite trött. Lämna inte valpen direkt efter att den har lekt vilda lekar, eftersom den då är uppe i varv utan vänta tills den har hunnit lugna ner sig.

Gå tillbaka in i rummet då och då och pyssla med något. Säg inget till valpen direkt, men om valpen är duktig och lugn så kan du lugnt berömma den med rösten. Om du blir jätteglad när du kommer tillbaka in i rummet skapar du en slags förväntan hos valpen som kan göra det svårare för den att lära sig vara ensam. 

Om valpen blir orolig ska du låtsas som att du varken hör eller ser den och gå tillbaka först när valpen är lugn. För att inte valpen ska lära sig att den kan locka tillbaka dig genom att pipa eller skälla. Om valpen blir alldeles förtvivlad, och inte lugnar sig efter några få minuter, måste du givetvis gå tillbaka ändå. Gör gärna denna övning många gånger om dagen och kanske det går lättare om du väljer tillfällen då valpen roar sig med någon tuggleksak eller tuggben.

Träna vid olika tillfällen

Efter någon veckas träning brukar även lite ängsliga valpar klara av att ägaren ibland lämnar rummet. Utnyttja då naturliga situationer i vardagen till att träna ensamhet, till exempel när du ska kasta sopor, gå till tvättstugan eller hämta posten. När valpen är lugn vid dessa tillfällen, kan du sakta öka på tiden som den ska vara ensam.

Alla hundar är olika

Hundar är individer och en del lär sig snabbt att vara ensamma ett par timmar utan problem. Andra tycker att det är jättejobbigt att vara ensamma i bara 10 minuter.

Ibland kan man köra fast i ensamhetsträningen och då kan man behöva ta hjälp, kontakta då en utbildad hundinstruktör. Hundinstruktörer kan du hitta bland annat hos den lokala brukshundklubben.

Nedan kan du få fler råd från hundpsykologen Caroline Alupo från Café Hundsnack på Stockholm Hundmässa.