SKKs bibliotek

Visste du att det finns ett bibliotek på Svenska Kennelklubbens kansli? Här finns över 8 500 hundböcker och fler tillkommer hela tiden. Tyvärr kan vi inte erbjuda utlåning men du är välkommen att boka ett besök för att sitta och läsa hos oss.

I Svenska Kennelklubbens bibliotek finns över 8 500 boktitlar och en stor mängd tidskrifter. Bland böckerna hittar du allt från facklitteratur inom olika hundrelaterade områden till böcker om hundraser, stamböcker och tidningar. Vissa är så gamla som från 1890-talet och samlingen växer ständigt genom inköp och donationer.

Sök böcker och artiklar

Intresserad av en speciell bok, hundras eller ett särskilt ämne? Sök i vår digitala katalog för att se vad som finns i våra samlingar. I katalogen kan du söka på hundras, författare, titlar, specifika sökord, årgångar och så vidare.

Boka besök

Alla som är intresserade av hundar är välkomna till biblioteket för att sitta och läsa eller arbeta. Du behöver förboka ditt besök och det gör du genom att kontakta oss via kontaktuppgifterna nedan. Biblioteket erbjuder tyvärr inte utlåning av böcker.

Vanliga frågor

Mejla koordinatorn, se kontaktuppgifter nedan. Lämna ett par förslag på tider som du kan komma så hittar ni tillsammans en lämplig tid för ditt besök.

  • Hundrasböcker och års- och jubileumsböcker från klubbar
  • Andra faktaböcker om hundägande, utställning, kynologi med mera
  • Artiklar från Hundsport, Hundsport Special samt ras- och specialklubbstidningar 1995-2022
  • SKKs medlemstidskrifter från 1889
  • SKKs stamböcker från 1889
  • Kataloger och domarberättelser från 1894-2000

och mycket mer...

Vi rekommenderar att du söker i bibliotekets digitala katalog innan besöket. Där kan du söka på raser, författare, titlar, specifika sökord, årgångar och så vidare.

I samband med att du bokar ditt besök meddela koordinatorn vad du letar efter, så får du mer hjälp att hitta den information du vill ha.

Digitalisering av både stamböckerna och medlemstidskrifterna är planerad, men ännu inte genomförd.

Svenska Kynologiska Akademin ser ett stort kynologiskt värde i att ras- och specialklubbarnas tidskrifter bevaras för framtiden på olika sätt. Därför vädjar vi till samtliga ras- och specialklubbar att skicka sina tidskrifter till SKKs bibliotek, enligt nedan:

Inbundna årgångar av klubbtidningar: I biblioteket har vi ingen möjlighet att arkivera enstaka tidningar, men tar gärna emot inbundna, hela årgångar från klubbarna.
Det finns ett undantag: Om klubben har en komplett samling med klubbtidningar som sträcker sig över 25 år finns en möjlighet för SKK att arkivera tidskrifterna. De behöver då inte vara inbundna.

Enstaka klubbtidningar: Mejla en lågupplöst PDF på tidningen till: Klipparkiv@skk.se, så arkiverar vi hela tidningen.
Fysiska tidningar som skickas till SKKs kansli lägger vi i biblioteket och slänger efter ett år.

Årsböcker och jubileumsböcker: Biblioteket tar med glädje emot klubbarnas årsböcker, i fysisk form, för att ha dem tillgängliga i biblioteket.

Klipparkivet är ett arkiv av intressanta artiklar från ras- och specialklubbstidningarn från 1995 till 2022, det kan vara presentationer av domare, uppfödare, veterinärmedicinska artiklar, raspresentationer eller registreringsstatistik, till exempel.

Sedan 2022 arkiveras ras- och specialklubbarnas tidningar digitalt och i sin helhet.

Kontakta Svenska Kynologiska Akademin

Har du frågor om SKKs museum eller bibliotek, eller vill du komma i kontakt med Svenska Kynologiska Akademin?

Kontakta Lotta Bengtsson
Koordinator för SKKs museum och bibliotek

Svenska Kennelklubben
Box 771
191 27 Sollentuna