Parning och dräktighet

När du bestämt dig för att ta steget att para din tik och hittat en hane som verkar lämplig är det dags för nästa steg, parningen. Samtidigt är det dags för dig att förbereda dig och tiken för dräktigheten.

Att pricka in rätt parningsdagar är inte alltid lätt och bor den tilltänkta pappan långt bort är det kanske ännu viktigare. Kontakta din veterinär när din tik börjar löpa för att sätta dig in i de många möjligheter som finns för att optimera chanserna för befrukting.

Själva parningen bör ske naturligt, speciellt om det är tikens första kull. I de allra flesta fall finns instinkterna i hundarna och de fixar det utan assistans. Ett stark rekommendation är att du skriver ett parningsavtal med hanhundsägaren innan parningen är ett faktum. Det är en trygghet för båda parter.

När tiken väl är parad måste du vara uppmärksam på tecken som visar att hon är dräktig. Du bör också se över hur mycket du behöver ändra hennes matintag och motion. Ett tips är att du frågar din hunds uppfödare om råd och/eller att du läser och lär dig mer om detta, varför inte passa på att gå SKKs uppfödarutbildning?

Försäkring för både tik och valpar 

Glöm inte att förbereda ett bra försäkringsskydd för både tik och valpar inför dräktighet. SKKs huvudpartner Agria erbjuder dig som är uppfödare inom SKK förmånliga hundförsäkringar och en kostnadsfri försäkring för valpar från 4 veckors ålder.

Läs mer om Agrias kostnadsfria försäkring för din valpkull här

Berätta om din planerade valpkull

Köpahund kan du lägga ut information om en planerad kull, så du enkelt når ut till hundköpare som är intresserade. För att kunna göra detta måste du ha kennelnamn eller ha registrerat en kull tidigare. 

Har du frågor? 

Våra erfarna uppfödare svarar på frågor om den praktiska delen av hunduppfödning samt enklare frågor kring till exempel avelsplanering eller juridik.

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12