Stoppa fyrverkerierna

Fyrverkerier och smällare är en plåga för våra hundar! Vi är många som arbetar för att begränsa användningen av produkter med knalleffekt, som stressar både djur och människor.

Staffordshire bullterier kikar ut från sitt gömställe under en gardin.

En tredjedel av alla hundar i Sverige är skotträdda och omkring 35 000 av dem behöver medicineras när smällandet brakar löst. Varje år skräms hundar, så illa att de aldrig återhämtar sig. Det är inte bara hundar som lider. Många andra husdjur och vilda djur far också illa, särskilt i tätbebygda områden.

Vi arbetar för att minska lidandet

Svenska Kennelklubben arbetar med att uppmärksamma politikerna om problemet och hoppas att våra medlemmar och andra djurvänner också engagerar sig för att stoppa onödigt lidande för våra hundar. 

Använd din konsumentmakt!

Utnyttja din makt som konsument och gör ett aktivt val – handla inte i butiker som säljer fyrverkerier. Om din lokala livsmedelsbutik vänder sig till hundägare genom att sälja hundmat kan du påpeka det olämpliga i att samtidigt sälja varor som skrämmer och gör djuren sjuka. 

Insatser genom åren

Antismällarprojektet

Stockholms Kennelklubb tog 1993 initiativ till Antismällarprojektet, som drevs tillsammans med Svenska Kennelklubben. Målet var att smällare skulle förbjudas. År 2001 trädde förbudet mot smällare ikraft i Sverige.

Smällarupproret

Stockholms Kennelklubb startade 2007 Smällarupproret, för att skapa en samlingspunkt för alla som vill få stopp på försäljningen av onödiga och skadliga raketer och smällare.

Över 100 000 namnunderskrifter

En lista med över 100 000 underskrifter för ökad begränsning av privatpersoners användning av fyrverkerier överlämnades till inrikesminister Anders Ygeman år 2017. Bakom insamlingen stod Svenska Kennelklubben och flera andra djurorganisationer.

Trygga boenden

Svenska Kennelklubben listar trygga boenden där hundägare kan fira ett fyrverkerifritt nyår. Listan uppdateras löpande efter att vi får in tips. Vet du av ett boende som erbjuder ett lugnt och stillsamt nyårsfirande för både två- och fyrbenta, långt borta från fyrverkerier och smällare? Lämna in ett tips!

Kontrollera innan du bokar

Svenska Kennelklubben tar inget ansvar för att kontrollera om uppgifterna om boendena är korrekta. Vi förbehåller oss också rätten att ta bort boenden från listan om vi inte anser att de lever upp till kriterierna för ett smällarfritt boende.

Becketorp hunddagis & pensionat

Står för samarbete, trygghet och glädje! Dagis och pensionat verksamhet ligger lantligt hemma på gården med hundhus, rasthage och skogen precis utanför knuten, utan bilvägar. Tyst o lugnt placerat
Adress: Tuna bäcketorp 1, Nyköping
Kontakt: hanna@becketorp.se 0733778814, becketorp.se

Bommersvik

Konferensanläggning med erbjudande även för privata gäster, 40 min utanför Stockholms city i Nykvarns kommun. Har både stugor/villor och hotellrum. Stort område med skog, sjö och vackra promenadleder. Lugnt och skönt året runt. Har även husbilsplatser och god mat.
Adress: Bommersvik
KontaktStefansvensson099@gmail.combommersvik.se, 08 552 410 00

Breanäs Hotell

Hotell och konferensanläggning vid sjön Immeln i nordöstra Skåne. Här är hundar välkomna även i restaurangen. Nyårsafton är hundar extra välkomna i denna lugna idyll.
Adress: Breanäs, 289 73 Immeln
Kontakt: info@breanashotell.se, 044-911 41, breanashotell.se

Brotorps Hunddagis AB

Skogen som granne! Ligger på landet 15 km från Gnesta 30 km från Södertälje och Nyköping. Är 5 km från E4an mot Gnesta. Har inga grannar ligger vid vägs ände. Skogen och naturen som närmaste granne. Har hunddagis och pensionat. Hundarna har varsin box med tillhörande utegård till varje box. Två promenader och en kvällsrastning innan sovdags. Alla hundar har möjlighet att få vara i min trädgård på 4000kvm och strosa runt och nosa eller leka med en passande hundkompis.
Adress: Torsåker Brotorp 1, 64692 Gnesta
Kontakt: anette@brotorp.eu , 0739033555, Brotorps Hunddagis på Facebook

Båsenberga Hotell och Konferens

Båsenberga är det personliga hotellet med Sörmlands vackra landskap som närmaste granne. Här står maten och e sköna naturupplevelserna i fokus och du får tid till ro. Över nyår välkomnar vi alla gäster inkl. sina fyrbenta "pälsklingar" att fira ett lugnt nyår hos oss. Med stor omtanke och hänsyn till både vår natur och djurriket kommer vi inte att ha fyrverkerier hos oss. Varmt välkomna!
Adress: Konferensgård 1, Vingåker
Kontakt: bokningen@basenberga.se, 0151-12015, basenberga.se

Djurönäset

Hos oss är våra fyrbenta vänner välkomna, vi har flera hundrum där man får låna egen hundbädd och skålar. Vi har inga smällare eller fyrverkerier på nyårsafton och ligger avskilt från tät bebyggelse
Adress: Seregårdsvägen 2, Värmdö
Kontakt: info@djuronaset.com, 08-571 490 00, djuronaset.com

Ebbarps Hundpensionat & Dagis

Ebbarps hundpensionat & Dagis ligger i Laholm/Hallands Kommun.Vi bor ute på landet och här är det ett raketfritt nyår för våra 4-benta vänner. Kan bara erbjuda boende för vovvar.
Adress: Ebbarp 89, Laholm
Kontakt: Ebbarpshunddagis@hotmail.com, 0702003845, ebbarpshunddagis.se

Gunilla och Lennart Johansson

Bor mitt i skogen med 5 km till närmaste by. Bara folk med djur på gårdarna i närheten, där ingen skjuter raketer. Finns plats för boende med husvagn med el.
Adress: Djupasjö Björkeholm 1, 512 63 Östra Frölunda
Kontakt: gunilla.axall@gmail.com, 0703-570223

Hund & Hälsa

Ett litet hundpensionat på landet cirka 1 timme från Stockholm (3 mil från Nyköping, 2.5 mil från Katrineholm och 4,5 mil från Norrköping) Fritt från fyrverkerier och smällare. Vi är godkända av länsstyrelsen och har tagit emot hundar sedan 2011. Stor erfarenhet av rädda hundar.
Adress: Ulvstorp, Björkvik
Kontakt: Hundpensionat@live.com, 0706471554

Häringe slott

Hundar får vara nästan överallt på Slottet och i de flesta matsalarna, men glöm inte att nämna att ni har hund när ni bokar logi eller ett restaurangbesök. På halvön i fråga råder fyrverkeriförbud.
Adress: Västerhaninge
Kontakt: info@haringeslott.se,  08-50420440, haringeslott.se

Högbo brukshotell

Adress: Hans Hiertas väg 5, 811 92 Sandviken
Kontakt: info@hogbobrukshotell.se, 026-24 52 00, hogbobrukshotell.se

Kynnefjälls Natur

Mitt i ett naturreservat där det är förbjudet med raketer. Finns stugor att hyra och hundarna får vara med överallt. Man kan köpa nyårsmiddag som brukar vara riktigt bra
Adress: Bråmarken 19, Hedekas
Kontakt: info@kynnefjall.com, 0524-32088, kynnefjall.com

Lilla Asphult

Hund- och kattpensionat på landet, cirka 10 minuter från Eskilstuna och en dryg timme från Stockholm. Egen gård med lugnt och avskilt läge. Vacker natur där hundarna får egna långa skogspromenader, samt bor i egna boxar med väl tilltagna mått. Märit som driver pensionatet är väldigt kunnig och duktig med djur. Raket- och smällfritt!
Adress: Kjulamon Asphult, Eskilstuna
Kontaktmarit@lillaasphult.se, 070-752 80 01, lillaasphult.se

Lyrestads hundcenter.

Ett hundcenter som ligger lugnt till. Ägaren har lång erfarenhet av hundar och de flesta raser.
Adress: Grindängsvägen 20, Lyrestad
Kontakt: Arixxa@gmail.com, 0737464391, Lyrestad hundcenter på Facebook.

Mornington hotel Arlanda

Adress: Stockholm Arlanda
Kontakt: arlanda@gmorninghotels.se, boka här

Parkhyddans Hund och Kattpensionat

Hund och kattpensionat som kan erbjuda lugn och ro under nyårshelgen. Nära naturen, långt ifrån smällar. Cirka 40 min från Uppsala.
Adress: Lingonbacka 3, Järlåsa
Kontakt: info@parkhyddan.com,  018391178, parkhyddan.com

Smygehuks vandrarhem

Ligger på Sveriges sydligaste udde med bara två grannar, som själv har hund och inte skjuter fyrverkerier
Adress: Smyge Fyrväg  194, Smygehamn
Kontakt: Info@smygehuklighthousehostel.se, 0735449302, smygehuklighthousehostel.se

STF Vandrarhem i Blentarp

Välkomna till oss med er hund över nyår. Vi ligger granne med skåneleden, skogen och naturskön omgivning (cirka 600 m från centrum). Här finns gästkök där ni kan laga egen mat samt finns det restaurang i närheten om ni önskar hämta nyårsmat. Då byggnaden ligger en bit från centrum hör man inte mycket av smällare och raketer.
Adress: Gamla Lundavägen 1938, Blentarp
Kontakt: boka@stfblentarp.se, telefon: 0727282838, svenskaturistforeningen.se/blentarp

Svenska Turistföreningen

På STFs webbplats hittar du flera tysta boenden för nyårsfirande

Tips till hundägare

Många hundar tycker att det är mycket obehagligt med smällare och fyrverkerier. Här får du några tips på hur du kan göra tolvslaget på nyår och andra "smällartider" mindre stressande för din hund.

  • Ta aldrig med din hund till en plats där fyrverkerier avfyras, även den lugnaste av hundar kan bli skrämd för livet.
  • Lämna inte hunden ensam hemma när det kan ske fyrverkerier.
  • Res bort om du har möjlighet, gärna till glesbebyggda områden, eller ta en tur med bilen under de värsta timmarna.
  • Rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet.
  • Dra för gardiner och spela musik för att dämpa ljudet utifrån.
  • Håll hunden kopplad utomhus när finns risk att fyrverkerier avfyras, så att den inte kan rusa iväg i panik om den blir rädd.
  • Ömka eller bestraffa inte hunden om den blir orolig. Försök att avleda med en rolig leksak eller ett tuggben. Om hunden gömmer sig, låt den vara.
  • Är problemen allvarliga, uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering.