Pinscher

Alert, trogen och mångsidig

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Tyskland
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medel

Allmänt

Pinscher är en aktiv, energisk och kvicktänkt gårds- och vakthund med stor personlighet. Rasen passar till de flesta aktiviteter, både till sällskap och inom diverse hundsporter som till exempel lydnad, bruks, agility och freestyle. Den är mångsidig och har bland annat fallenhet för spårarbete.

Om du funderar på pinscher:

 • Informera dig om rasen ordentligt före valpköp. Socialisering och miljöträning är A och O för den unga hunden.
 • En pinscher behöver tydliga och konsekventa regler, men inga hårda tag. Då kan den tappa förtroendet för dig.
 • Träna valpen att kunna slappna av. Var noga med val av uppfödare.
 • Träna din pinscher tidigt på att bli hanterad, känn igenom kroppen, titta på tänder och klipp klor.
 • Ta del av rasklubbens rekommendationer inför ditt valpköp.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Schnauzer Pinscherklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Pinschersektionen Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Pinscher är en släthårig, medelstor ras med en mankhöjd på ca 45-50 cm och en vikt på ca 14-20 kg. Den förekommer i svart med roströda tantecken eller i olika nyanser av rött. Rasen är kvadratisk och muskulös med stolt hållning. Huden ska vara stram med blank, kort päls.

Skötsel

Pälsvården är nästintill obefintlig. Ett bad vid behov är det enda som rasens päls behöver.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är stolt och vänlig, men måttligt intresserad av främlingar. Den är lättlärd och har snabb uppfattnings- och reaktionsförmåga. Hunden ska fostras vänligt och konsekvent med förståelse. Rasen är lojal mot sin familj och har stort behov av närhet. Pinscher är alert och nyfiken. Den kan vara känslig för kroppsspråk och har kvar sin ursprungliga vaktinstinkt. 

Hälsa

Inom rasen förekommer vaccinationskomplikationer (allergiska reaktioner vid vaccination). Även såriga öronsnibbar förekommer.

Historik

Släthårig pinscher är en mycket gammal ras, vilken redan 1880 var omnämnd i den tyska hundstamboken. Den användes ursprungligen som gårds- och vakthund och råttjägare, vilket präglat dess mentalitet. Typiskt för rasen är balansgången mellan samarbetsvilja och självständighet. Rasen har samma förfäder som schnauzer, vilken också tidigare kallades strävhårig pinscher.

 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12