Sussex spaniel

Aktiv och vänlig jakthund som arbetar under skall

Fakta

Rasgrupp
Grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Jakthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Sussex spaniel är en stötande fågelhund. Den är den enda spanielvarianten som jagar med ett klangfullt och ljudligt skall. Detta och dess långsamma jaktsätt anses också vara en förutsättning för att jägaren ska kunna följa hunden i besvärlig terräng. Rasen fungerar också mycket väl som sällskapshund, gärna hos en aktiv familj. Hundrasen är ovanlig i Sverige. 

Om du funderar på sussex spaniel:

  • Sussex spaniel ska vara aktiv, energisk och vänlig.
  • Rasen är en stötande fågelhund.
  • Rasen trivs som sällskapshund men behöver då aktiveras mentalt och fysiskt.
  • Den är den enda spanielvarianten som jagar med ett klangfullt och ljudligt skall.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Spaniel och Retrieverklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Rasen ska vara massiv och kraftigt byggd, benen starka och tämligen korta. Pälsen ska vara varmt gyllene, riklig och slät utan tendens till lockighet. Underullen ska vara riklig för att göra pälsen motståndskraftig för väder och vind. Även leverbrun färg förekommer. Karakteristiskt är också de utpräglat rullande rörelserna. Mankhöjd är ca 38–41 cm och vikt ca 23 kg.

Skötsel

Öronen ska enligt rasstandarden vara tätt åtliggande, tjocka, tämligen stora och lågt ansatta. Detta kräver ägarens uppmärksamhet för att förebygga öronproblem. I övrigt är pälsen inte särskilt krävande.

Egenskaper och mentalitet

Sussex spaniel ska vara aktiv, energisk och vänlig. Aggressivitet är absolut inte önskvärt. Hundrasen har intresse för jakt.  

Hälsa

Rasen är numerärt liten och urvalet av avelsdjur begränsat. Inavelsgraden har varierat starkt genom åren och ett aktivt arbete pågår för att värna om rasens genetiska bredd. Höftledsdysplasi, HD, förekommer. Röntgenresultaten baseras på ett fåtal individer, varför försiktighet måste beaktas vid tolkningen av andelen hundar med höftledsdysplasi.

Historik

Sussex spaniel har sitt ursprung i sydvästra England och kan spåras tillbaka till 1700-talets slut. Man behövde då en stark och målmedveten hund som kunde ta sig fram i den snåriga och täta vegetationen som fanns i området. Intresset för rasen har gått upp och ner genom åren och dess existens har alltid varit beroende av eldsjälar.

Den har funnits i Sverige sedan 1960-talet, men endast ett fåtal kullar föds och genpoolen är därför mycket begränsad.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15