Ägarregistrera din hund

På den här sidan kan du läsa mer om hur du gör för att registrera dig som ägare till din hund i Svenska Kennelklubbens ägarregister, DjurID.se.

Labradorvalp framför blommande träd.
Fotograf Måns Engelbrektsson

Din hunds id-nummer skickas inte automatiskt till Svenska Kennelklubben utan du måste själv anmäla dig och hunden till SKKs ägarregister DjurID.se. Då blir hundens id-nummer kopplat till dig.

Skicka in ägaranmälan digitalt

Om din hund är stambokförd hos Svenska Kennelklubben, det vill säga har ett registreringsbevis utfärdat av SKK, kan du snabbt och enkelt skicka in ägaranmälan digitalt på Mitt SKK. Det är gratis för dig som hundägare eftersom din uppfödare redan betalat avgiften. 

När du skickar in ägaranmälan kan du välja om du vill att dina personuppgifter – namn, adress och telefonnummer – ska visas för den som söker i DjurID.se.

Logga in på Mitt SKK  

Ägarregistrera via blankett

Har du en hund som inte är stambokförd hos Svenska Kennelklubben (till exempel en blandrashund) kan du använda blanketten "Ägaranmälan för oregistrerad hund". Blanketten får du när du id-märker din hund. Du kan även skriva ut den från vår webbplats.

När du fyller i ägaranmälan kan du välja om du vill att dina personuppgifter – namn, adress och telefonnummer – ska visas för den som söker i DjurID.se. 

Registrera delägarskap

Vill du registrera ett delägarskap av en hund som är stambokförd hos Svenska Kennelklubben? Då ska du använda blanketten "Delägare hund – komplettering". Blanketten kan endast användas om en ägare redan är registrerad i SKKs ägarregister, DjurID.se, och uppgifterna ska kompletteras med ytterligare en ägare.


Vanliga frågor om ägaranmälan

Självklart kan du det! 

Om du har en hund som inte är registrerad/stambokförd hos SKK (till exempel en blandrashund) kan du i dagsläget inte använda vår e-tjänst Mitt SKK. Istället använder du blanketten "Ägaranmälan för oregistrerad hund".

Fyll i blanketten och välj om du vill att dina personuppgifter – namn, adress och telefonnummer – ska visas för den som söker i DjurID.se. Underteckna sedan blanketten och posta den till oss. Det går också bra att skanna blanketten och mejla pdf:en till oss.

Ägarregistrering, SKK registrerad hund (gratis för hundägaren, avgiften ingår i uppfödarens registreringsavgift)

Ägarregistrering, ej SKK-registrerad hund – 100 kronor

Om du saknar mobilt Bank-id kan du använda blanketten "Ägaranmälan" som du också hittar på registreringsbevisets andra sida. 

Efter att vi tagit emot din blankett kan det dröja någon vecka innan uppgifterna är införda i registret. Är du nyfiken på om du och din hund finns med i registret, sök med hjälp av hundens id-nummer på DjurID.se.

Ungefär en vecka efter att uppgifterna är registrerade får du en bekräftelse. Läs igenom den och kontrollera att uppgifterna är riktiga. Har du ägarregistrerat en hund som inte är stambokförd hos SKK följer ett inbetalningskort med bekräftelsen.

När du skickar in ägaranmälan, digitalt eller via blankett, kan du själv välja om du vill att dina uppgifter ska synas på DjurID.se 

Väljer du att visa dina personuppgifter på SKKs e-tjänster kommer ditt namn och dina kontaktuppgifter att synas för alla hundar du ägarregistrerat.

Om du väljer att inte visa dina uppgifter syns de inte på DjurID.se eller andra e-tjänster hos SKK. Däremot kan polisen, Securitas och vi som sköter registret se dina uppgifter.

Vill du ändra ditt val (visa eller inte visa) senare fyller du i och skickar in blanketten "Visa kontaktuppgifter på SKKs webbplatser".

Om du behöver ett ägarintyg på svenska för din hund laddar du själv ner det från Mitt SKK. Gör så här:

  1. Surfa in på Mitt SKK 
  2. Logga in med mobilt Bank-id för att se de hundar du är registrerad ägare på.
  3. Välj vilken hund du önskar intyg för och klicka på "ägarintyg". Inom några sekunder kommer intyget att laddas ner som en PDF.

Behöver någon personuppgift ändras i registret kan du anmäla detta via vårt webbformulär.

Webbformulär: Anmäl nya kontaktuppgifter

De personuppgifter som du lämnar till oss i samband med ägaranmälan behövs för att vi ska kunna hjälpa dig på ett bra sätt. Personuppgifterna kan också användas för utskick av information och erbjudanden relaterade till SKK samt för marknadsföringsändamål – detta kan avsägas genom att kontakta ägarregistret. I och med att uppgifterna skickas in till SKK samtycker du till att vi får behandla personuppgifterna. Ditt personnummer används för adressuppdatering, och det sker med hjälp av Statens personadress-registernämnd, SPAR, och finns inte tillgängligt via internet. 

Alla personuppgifter som lämnas till Svenska Kennelklubbens kansli behandlas i enlighet med den vid varje tillfälle gällande lagstiftningen. Mer information om SKKs behandling av personuppgifter hittar du via länken nedan:

SKKs behandling av personuppgifter

Kontakta DjurID.se

Vi svarar gärna på dina frågor om Svenska Kennelklubbens ägarregister. 

Telefon: 08-795 30 50
E-post:
djurid@skk.se