Vattenprov

Vattenprov är ett officiellt prov för hundraserna newfoundlandshund, landseer och leonberger. Provet innefattar en rad olika moment där hundarna prövas i sina egenskaper som livräddare i vatten.

landseer simmar

Vad är vattenprov?

Vissa hundraser har egenskaper som gör dem utmärkta som livräddningshundar. Vattenprov, även kallad för prov i vattenarbete, är ett arbetsprov för dessa hundar. En färdigutbildad hund ska kunna livrädda människor som hamnat i nöd i vattnet. 

Träning på land och i vatten

Även om man tränar och tävlar i vatten så ingår det också en hel del landträning. De flesta moment som ingår i vattenarbetet, tränas först på land och flyttas senare ut i vattnet.

Det finns fyra olika klasser där svårighetsgraden ökar uppåt i klasserna. Det är viktigt att hunden är lydig och en bra och uthållig simmare. Uppgifterna i proven varierar från några lydnadsmoment på land till hopp från brygga, vattenapportering, söka och bogsera in en figurant, bogsera in en båt med mera.

Det ställs också krav på att föraren är simkunnig då det finns moment där föraren och hunden ska arbeta gemensamt ute i vattnet.

För vem?

Vattenprov är ett officiellt prov för hundraserna newfoundlandshund, landseer och leonberger där hundarna prövas i sina utmärkta egenskaper som livräddare i vatten.

Vill du veta mer om vattenprov?

Svenska Newfoundlandshundklubben, SNK, är ansvarig för vattenprov. Besök deras webbplats för mer information och aktuella regler.

Svenska Newfoundlandshundklubben