Afghanhund

Självständig skönhet med böljande päls.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 10, Vinthundar
Ursprungsland
Afghanistan
Hemland
Storbritannien
Hundtyp
Vinthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Mycket
Storlek
Mycket

Allmänt

Afghanhunden är idag en utpräglad sällskapshund, som med sin vackra böljande päls får mycket uppmärksamhet. Rasen kan även användas i sporterna hundkapplöpning och lure coursing (jakt efter konstgjort byte). Afghanhunden har väldigt god syn, är också mycket vig och kan hoppa högt direkt från stående position. 

Om du funderar på afghanhund:

 • Den har ett stort frihetsbehov och behöver mycket motion för att inte bli uttråkad. 
 • Rasen kräver bad och borstning minst en gång i veckan. Pälsen behöver fönas torr.
 • Rasen fäller inte särskilt mycket päls utöver det som borsten fångar upp.  
 • Afghanhund är lugn och tålmodig om den känner sig trygg i sitt hem.
 • Rasen är uppmärksam samt självständig och använder det till sin fördel i vardagen. 
 • Cykelmotion är ett utmärkt sätt att motionera sin vuxna hund på.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Vinthundklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Svenska Afghanhundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 68–74 cm och tikar 63–69 cm. Alla färger är tillåtna, men vita tecken på huvudet eller vit krage i högsta grad oönskat. Typiskt för rasen är den långa, rikliga pälsen och svansen som är ringlad längst ut.

Skötsel

Valparna föds släthåriga och när pälsen sakteligen växer ut kan det vara svårt för en nybliven valpköpare att förstå vad pälsvården innebär. Som unghund kommer eldprovet. Då fäller den sin valppäls och  den nya pälsen kräver mycket skötsel för att hålla efter tovor som lätt uppstår. För att undvika problem med tovor behöver den vuxna hundens päls hållas efter någon gång i veckan med bad och borstning.

Rasens behova att få springa och sträcka ut, kräver stort svängrum och hunden bör ges möjlighet till att få utlopp för sin energi på ett säkert sätt.

Egenskaper och mentalitet

Att socialisera sin afghanhund är väldigt viktigt. Individer i rasen kan variera från mycket frimodiga till mycket blyga. Rasen kan vara avvaktande mot främlingar och väljer gärna sina vänner själv. Tillsammans med personer som den trivs med kan den visa sin envishet, tillgivenhet och även släppa loss och vara riktigt påhittig.

Ursprungligen användes rasen för hetsjakt. Hundarna jagade då i par, och huvudsakligen med hjälp av sin goda syn och de lade själva ner sitt byte. Denna starka instinkt kan fortfarande komma fram om hunden springer lös i skog och mark och kan bli ett mycket svårhanterligt problem. 

Hälsa

Som helhet är rasen frisk och sund. Ska man använda sin hund i avel bör den dock ögonundersökas för juvenil katarakt (ögonsjukdom).

Historik

Det finns många teorier om rasens ålder och ursprung. Några hävdar en minst 7 000-årig historia, med ursprung runt Mose berg i Sinai. I Afghanistan menar man att detta är den hundras som valdes att följa med Noak på arken. Andra hävdar en inte äldre historia än några hundra år, och att afghanhunden inte är något annat än en sen avläggare till rasen saluki, med inblandning av många olika raser. De första individerna importerades till Sverige från England på 1930-talet.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15