Aidi

Självständig, krävande boskapsväktare

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Marocko
Hundtyp
Herdehund, vakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Medelstor

Allmänt

Aidï är en vakt- och herdehund som inte passar för att leva i stadsmiljö och bo i lägenhet. Den har en stark vilja att vakta och det ställer extra krav på ansvarsfull hundägare. Aidi är en ovanlig ras i Sverige.

Om du funderar på aïdi:

  • Den är en utpräglad och självständig vakthund.
  • Den behöver regelbunden mental träning och fysisk aktivitet.
  • Rasen kräver en hundvan ägare.
  • Rasen vaktar och kan vara misstänkamma mot okända. Detta ställer höga krav på såväl uppfödare som hundägare.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för både hanar och tikar är 52-62 cm. Färgen är röd, brun eller svart i varierande nyanser. Vita tecken förekommer.

Skötsel

Pälsen är mycket tjock samt grov och måste skötas regelbundet med borstning och kamning.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är självständig med stor pondus och har en mycket stark vaktinstinkt. Den är trogen och värdig tillsammans med sin egen familj, men misstrogen mot personer den inte känner. Den kräver en hundvan ägare. Rasen trivs bäst i lantlig miljö med stora ytor.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Aïdi finns sedan lång tid tillbaka i bergen och på slätterna i Nordafrika. För närvarande finns rasen i ett stort antal i Atlasbergen i Marocko. Rasen lever med de halvnomadiska herdefolken i bergsmassiven och har till uppgift att skydda sin husbondes tält och ägodelar och även boskapen mot vilda djur. 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15