Airedaleterrier

Elegant och intelligent allroundhund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Medelstor

Allmänt

Rasen är främst en sällskapshund, men tycker om att aktiveras och kan bli duktig på mycket med rätt träning och motivation. Airedaleterriern tycker om att röra på sig och hänger gärna med på det mesta. 

Om du funderar på airedaleterrier:

 • Den behöver röra på sig ordentligt och få mental träning. Den kan  uppfattas som krävande som ung.
 • Pälsen bör trimmas 2–3 gånger per år, inte klippas.
 • Rasen har både jakt- och vaktinstinkt, vilket en ägare måste vara medveten om.
 • Rasen är ganska självständig.
 • Den kallas ofta för ”Kungen bland terrier”.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Terrierklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Airedale terrier Gillet Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 58–61 cm och tikar 56–59 cm. Rasen har en robust, muskulös kroppsbyggnad kombinerad med elegans. Färgen är rödgul och svart.

Skötsel

Rasen har en sträv och dubbel päls. Pälsen bör kammas med stålkam en gång i veckan och 2-3 gånger per år behöver den trimmas. Det är viktigt att pälsen inte klipps eftersom den då blir mjukare, värmer sämre och drar åt sig väta och smuts mer. Bäst är att få hjälp av en kunnig trimmare, i alla fall i början. Klorna behöver klippas regelbundet.

Egenskaper och mentalitet

Airedaleterriern är en flott hund, full med temperament, robust och sportig. En allroundhund som är pigg och villig att hänga med på det mesta. Intelligent, energisk och avlad för självständigt arbete – alltså tar den egna beslut om den inte styrs. Rasen behöver röra på sig och få mental träning för att må bra.

Hälsa

Airedaleterriern anses vara en frisk ras utan problem med rasbundna sjukdomar. Höftledsdysplasi, HD,  förekommer.

Historik

Airedaleterrier härstammar från distriktet Aire i Yorkshire, Storbritannien, och är troligen resultatet av korsningar mellan otterhound och olika typer av lokala terrier. Den har på grund av sin storlek naturligtvis inte använts som grythund utan istället till jakt på råttor, andra smågnagare och utter. År 1897 visades rasen första gången på utställning och då under sitt nuvarande namn.

Den blev snabbt populär och utvecklades från en något grovt byggd brukshund till en utställningshund med en allt mer markant terrierprägel.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15