Akita

Pampig, tillgiven och gillar sin familj

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Japan
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

I dag används akitan mest till sällskap. Det är en populär utställningshund, och visar även framgång som eftersökshund. Rasen gillar att använda sitt luktsinne och tar både markspår och luftburet spår. Olika aktiveringar som till exempel spår, sök, promenader med klövjeväska, agility och lydnadsträning är uppskattade. Rasen är bra på mycket, men ingen utpräglad specialist på något. En akita njuter av att vara med sin flock och trivs ofta lika bra med att arbeta som att ta det lugnt. 

Om du funderar på akita:

 • Rasen kan vara dominant mot andra hundar, speciellt av samma kön.
 • Rasen är självsäker och självständig och det krävs lite extra träning för att kunna ha hunden lös.
 • Det är lätt att aktivera en aktia, men hunden tröttnar snabbt på enformig träning.
 • Akita vill följa sin ägare och är uppmärksam på ägarens signaler. 
 • Trygghet, konsekvens och positiv inlärning ger bäst resultat.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Spets- och Urhundklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Akita Inu Sällskapet Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Akita ska vara storväxt, kraftigt byggd och välbalanserad med mycket kroppsmassa. Det ska vara tydligt om det är en tik eller hane (sk framtädande könsprägel). Rasen ska vara mycket ståtlig, med värdighet och robust kroppsbyggnad. Rörelserna ska vara spänstiga och kraftfulla.

Godkända färger är röd fawn, sesam (röd fawn med svarta hårspetsar), brindle (tigrerad) eller vit. Nämnda färger utom vit ska ha "urajiro", det vill säga vitaktig päls på nos, bröst och mage, på svansens undersida och på benens insidor. Mankhöjd för hanar är 67 cm och för tikar 61 cm.

Skötsel

Pälsen har två lager: grova, raka täckhår och mjuk tät underull. Pälsen på manken, baksidan av låren och svansen är längre än på resten av kroppen. Normalt fäller en akita det mesta av sin päls (mest underull) två gånger om året och måste då kammas ordentligt. I övrigt badas hunden vid behov. 

Egenskaper och mentalitet

En akita är en självsäker och ofta dominant hund som kräver en del hundkunskap och tålamod. Den är normalt tyst, lugn, oberörd och värdig men kan snabbt växla från vila till aktivitet, för att lika snabbt koppla om till vila igen.

Akita är lojal och tillgiven sin familj och skyddar denna till varje pris. Den tycker inte om att vara socialt isolerad från sin familj utan vill helst vara i händelsernas centrum, och flyttar sig gärna för att kunna hålla ögonen på sin ägare. Den är en stolt och pampig hund med stark integritet.

Hälsa

Akita betraktas ofta som en sund hundras. En del individer har visat sig vara känsliga för olika reaktioner av immunförsvaret. Det behöver i sig inte besvära hunden, men störs immunförsvaret kan det utlösa sjukdomar vars symptom är någon form av hud- eller ögonproblem. Enstaka fall av höftledsdysplasi, HD, och katarakt (ögonsjukdom) förekommer.

Historik

Dagens akita är resultatet av ett stort restaureringsarbete som japanerna har arbetat med de senaste årtiondena. Typ, färg och temperament har renodlats tillbaka till den ursprungliga japanska jakthunden som funnits i hundratals år i norra Japan. Allt för att återskapa "original-akitan”, matagi inu. Detta har resulterat i att den japanska akitan numera skiljer sig avsevärt från efterkrigstidens variant bland annat genom en lättare och torrare kropp samt ett starkt orientaliskt utseende.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15