American eskimo dog

Pigg, träningsvillig vit hund i tre storlekar

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
USA
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

American eskimo dog är trevlig sällskapshund. I hemmet är den alert och vaksam och larmar genom att skälla. Rasen gillar att bli aktiverad och träna och är duktig bland annat i lydnad. Det finns tre olika storlekar: dvärg, mellan och standard.

Rasen är erkänd i de nordiska länderna och får där tävla i olika hundsporter samt delta på utställningar. Men american eskimo dog  är inte erkänd av FCI, den internationella sammanslutningen av kennelklubbar.

Om du funderar på american eskimo dog: 

  • Det är en hundras som blev erkänd för inte så länge sedan, varför den fortfarande inte är så känd.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Mer information

Storlek och utseende

Rasen ska utstråla styrka och smidighet. Tre olika storlekar finns. Mankhöjd för liten (dvärg) är 23–30,5 cm, mellan: över 30,5–38 cm och stor (standard) över 38–48 cm.

Skötsel

Pälsen är alltid vit och har en kort, tjock underull med längre täckhår. Runt halsen bildar pälsen en längre, kraftig man. Pälsen är lättskött, regelbunden borstning och kamning från hårbottnen en gång i veckan brukar räcka för att hålla pälsen vit och tovfri. Vid fällning krävs mer pälsvård.

Hälsa

Antalet registrerade individer i Sverige är få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Egenskaper och mentalitet

Den är lättlärd, alert och vänlig men kan vara lite avvaktande mot främlingar.

Historik

Hundrasen utvecklades i delstaten New York, USA och blev godkänd av amerikanska kennelklubben 1995. Den finns beskriven sedan 1800-talet och härstammar troligen från olika europeiska spetshundar.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15