American hairless terrier

Lättlärd sällskapshund med stark jaktinstinkt.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
USA
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Lite större
Pälsvård
Lite större
Storlek
Lite större

Allmänt

Förfadern till american hairless terrier, rat terrier, avlades för att jaga råttor och andra skadedjur. Idag fungerar american hairless terrier främst som sällskapshund. Det finns två varianter; med eller utan päls, sk naken. Rasen är fortfarande ovanlig i Sverige.

Rasen är erkänd i de nordiska länderna och får där tävla i olika hundsporter samt delta på utställningar. Rasen är inte erkänd av FCI, den internationella sammanslutningen av kennelklubbar. 

Om du funderar på american hairless terrier:

  • Välj en uppfödare som har kunskap om hundrasen. 
  • Den nakna varianten behöver täcke vid kallt väder. Huden kan också behöva skyddas från starkt solsken. 
  • Hundrasens förfäder avlades för att jaga råttor och jaktinstinkten finns kvar vilket ägaren bör vara medveten om. 
  • Om smådjur såsom möss, hamster och marsvin finns i familjen måste man vara försiktig då hunden kan se dom som byte.
  • Detta är en aktiv och energisk ras som behöver gott om mental aktivering och motion för att må bra.
  • Rasen kan vara en utmärkt sällskapshund, men kräver socialisering och miljöträning från ung ålder och genom uppväxten.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Idealmankhöjd hos både hanar och tikar är 30,5 – 40,5 cm. Korrekt storlek är mycket viktigt. Alla färger och kombinationer är tillåtna utom merle och albino. Rasen finns både som hårlös (även kallad naken) och med kort päls.

Skötsel

Pälsen på den pälsade varianten är kort och lättskött. Den nakna varianten kan behöva smörjas med hudolja om huden är torr. På sommaren kan solskyddsmedel behövas och vid kall årstid behöver den täcke.

Egenskaper och mentalitet

American hairless terrier har en stark jaktinstinkt, särskilt på mindre djur. Men den hårlösa varianten är högst olämplig för de flesta jaktaktiviteter då huden inte har en skyddande päls. Rasen är energisk, alert, nyfiken och lättlärd. Om den socialiseras vid tidig ålder passar den utmärkt som sällskapshund.

Hälsa

Antalet registrerade individer i Sverige är få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Hundrasen har sitt ursprung i den amerikanska hundrasen rat terrier. De första individerna registrerades 2016 i Sverige. 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15