American toy fox terrier

Pigg, vänlig och full av bus.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
USA
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Lite större
Pälsvård
Lite
Storlek
Lite

Allmänt

American toy fox terrier är främst en sällskapshund. Det är en pigg och lättlärd hund som gillar att hitta på saker tillsammans med sin ägare. Rasen är ovanlig i Sverige. 

Rasen är erkänd i de nordiska länderna och får där tävla i olika hundsporter samt delta på utställningar. Rasen är inte erkänd av FCI, den internationella sammanslutningen av kennelklubbar. 

Om du funderar på american toy fox terrier:

  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund.
  • Rasen kan vara bestämd och inte helt lätt att avskräcka. 
  • Rasen är väldigt lekfull.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Terrierklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd är ca 22-29 cm för både hane och tik. Färgen är till 50% vit på kroppen med fläckar i fyra olika färgkombinationer; trefärgad, vit/lever/tan, vit och tan och vit och svart. Huvudet är färgat i någon av de nämnda färgkombinationerna.

Skötsel

Pälsen är slät, glänsande och silkeslen att ta på. Den är något längre på halsen och formar en krage. Pälsen är mycket lättskött.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är intelligent, livlig, uppmärksam, vänlig och lojal mot sin ägare. Den lär sig snabbt och villigt nya saker och anpassar sig till i princip till alla situationer. Den är, som många terrier, behärskad, käck, bestämd och inte lätt att avskräcka. En toy fox terrier är rolig och lekfull hela livet ut.

Hälsa

I dagsläget finns ett fåtal individer i Sverige och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Denna hundras är skapad genom avel med släthårig foxterrier, dvärgpinscher, italiensk vinthund, chihuahua och manchesterterrier. Man ville skapa en ras som hade terrierns morskhet men med en  behaglig läggning att leva med. The American Kennel Club, AKC, erkände rasen 2003. Första individen registrerades i Sverige 2016. 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15