Appenzeller sennenhund

Pigg, krävande och trivs med att träna och vara med dig

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Schweiz
Hundtyp
Boskapshund, vakthund, gårdshund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Rasen har ett stort behov av att fungera som en arbetande hund. Med sitt livliga temperament behöver den få utlopp för sin energi genom att arbeta. Ursprungligen är den en skällande boskapsvallare och vakthund. Rasen används också som sådan framför allt i Schweiz. I Sverige arbetar några hundar som fårvallare. De är något tuffa på får eftersom de i grunden är boskapsvallare. Den är lättlärd och används i Europa som polis-, lavin-, drag-, ledarhund med mera. 

Om du funderar på appenzeller sennenhund:

  • Att äga och uppfostra en appenzeller sennenhund kräver stor hundvana och den är inte någon förstagångshund.
  • Det är en livlig och mycket aktiv hund som måste få arbeta och uträtta något meningsfullt.
  • Rasen är reserverad mot främmande människor och måste redan från början socialtränas mycket.
  • Den har ett stort behov av att få vara med sin ägare.
  • Med sitt ursprung som en skällande boskapsvallare har den lätt till skall.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Sennenhundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Appenzeller sennenhund är en trefärgad, medelstor och nästan kvadratiskt byggd hund. Den är i alla detaljer proportionerlig, muskulös, mycket rörlig och kvick. Uttrycket är klipskt. Mankhöjd för hanar är 52–56 cm och för tikar 50–54 cm. Pälsen är fast och åtliggande. Täckhåren är täta och glänsande med en tät underull. Grundfärgen är svart eller havannabrun med roströd tanteckning och vita tecken.

Skötsel

Pälsen är enkel att sköta. Vanligast fäller hunden två gånger per år.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är livlig och temperamentsfull, med stark vakt- och vallinstinkt. Den är mycket misstänksam mot främlingar och inte någon förstagångshund, och den väljer vem den vill umgås med. Det är viktigt att hunden redan som valp och unghund genomgår en noggrann socialisering. Rasen kräver mycket uppmärksamhet och en nära kontakt med familjen - den bör inte bo i lägenhet eller i hundgård. Rasen bör och trivs bäst att ständigt få vara med, får den inte det kan den bli rastlös. På grund av sitt ursprung är hunden i sig själv mycket skällig.

Hälsa

Den vanligaste sjukdomen är patellaluxation (lösa knäleder). Ektopisk uretär (urinledaren från njuren mynnar inte på normalt sätt i urinblåsan) förekommer också. Höftledsdysplasi, HD, förekommer.

Historik

Appenzeller sennenhund härstammar från vall- och vakthundar av en viss typ som fanns framför allt i kantonen Appenzell i nordöstra Schweiz. Rasen som sådan är klart avgränsad från de övriga sennenhundarna (berner sennenhund, entlebucher sennenhund, grosser schweizer sennenhund). Schweiziska Kennelklubben (SKG) utformade en rasbeskrivning 1897 under namnet "Sennen- oder Treibhund". Appenzeller Sennenhund Club bildades 1906 och första rasstandarden fastställdes 1914.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12