Australian cattledog

Lättlärd, alert och arbetsvillig brukshund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Australien
Hundtyp
Vallhund, brukshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Australian cattledog är en arbetande ras, framtagen för vallning och vakt. Förutom vallningen så har rasen visat sig ha bredd och möjlighet att användas inom de flesta kategorier av aktiviteter, såsom bruks, tjänstehund, lydnad, agility, viltspår och freestyle.

Om du funderar på australian cattledog:

 • Rasen trivs och passar bäst i en aktiv familj.
 • En australian cattledog behöver regelbunden aktivitet och mental stimulans för att trivas.
 • Rasen kräver en hundvan, konsekvent och ansvarsfull ägare.
 • Som ägare behöver du vara lyhörd för hundens signaler och tolka dem rätt.
 • Som ägare måste man vara beredd på att rasen har perioder som kan kräva extra träning i vardagens uppfostran.
 • Rasen är mycket uppmärksam, snabb i reaktionerna och lyhörd på olika signaler.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Brukshundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 46–51 cm och tikar 43–48 cm. Australian cattledog är medelstor, kraftig, kompakt, robust och smidig med kraftfullt huvud. Pälsen är dubbel med stickelhår (täckhår), rikligt med underull och med en rejäl borst på svansen. Färgen är blå eller röd med eller utan tantecken.

Skötsel

Pälsen är mycket lättskött och kräver ingen överdriven vård utöver borstning och rengöring vid behov. Den fäller cirka 2 gånger per år och kräver då lite mer omsorg.

Egenskaper och mentalitet

Australian cattledog är intelligent, lättlärd och har snabb uppfattningsförmåga. Den kan vara något reserverad och har vaktinstinkt. Valparna är i regel glada, öppna, lydiga och känsliga för ägarens röst. Men under unghundsperioden kan hunden börja uppträda reserverat, ibland avvisande mot främmande och kan också bli olydig och provocerande. Rätt hanterat går denna period över och man får en energisk och arbetsvillig hund att träna.

Hälsa

Rasen är sund med mycket liten sjukdomsproblematik. Medelåldern i vårt land är 10–13 år. Rasen innehar åldersrekord (29 år) i Guinness Rekordbok. Höftledsdysplasi, HD, förekommer.

Historik

Rasen skapades i Australien omkring år 1840 genom korsning av skotska släthåriga highland collies och den inhemska vildhunden dingo. Boskapsskötarna behövde hundar som kunde hantera de vilda eller halvvilda boskapshjordarna. Man fick fram hårdföra hundar som tålde ansträngning och hetta och som hade dingons sätt att arbeta tyst. De var så kallade heelers, som vallade genom att bita boskapen i bakbenen.

De små dingoliknande, blå hundarna fick rykte om sig att vara oöverträffade som vakt- och vallhundar. Första rasstandarden godkändes 1903.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15