Australian stumpy tail cattle dog

Krävande energisk vallhund med kapacitet och utan svans

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Australien
Hundtyp
Vallhund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Australian stumpy tail cattle dog är en arbetande ras, framtagen för vallning och vakt. Rasen trivs bäst bäst med att dagligen få arbeta eller träna . 

Rasen är ovanlig i Sverige. Rasen är provisoriskt erkänd av FCI, den internationella kennelunionen.

Om du funderar på australian stumpy tail cattle dog:

  • Rasen trivs och passar bäst i en aktiv familj.
  • Den behöver regelbunden aktivitet och mental stimulans för att trivas.
  • Rasen kräver en hundvan, konsekvent och ansvarsfull ägare.
  • Som ägare behöver du vara lyhörd för hundens signaler och tolka dem rätt.
  • Rasen är mycket uppmärksam, snabb i reaktionerna och lyhörd på olika signaler.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 46–51 cm och tikar 43–48 cm. Det är en medelstor, kraftig, kompakt, robust och smidig hund med kraftfullt huvud. Pälsen är kort men dubbel med täckhår och tjock underull. Färgen är blå med eller utan svarta fläckar eller rödspräcklig med eller utan röda fläckar. Rasen har medfödd stubbsvans, varför svansen alltid är kort. 

Skötsel

Pälsen är mycket lättskött och kräver ingen överdriven vård utöver borstning och rengöring vid behov samt vid fällning.

Egenskaper och mentalitet

Australian stumpy tail cattle dog är en alert, vaksam och modig hund med vaktinstinkt. Den är energiskt och lättlärd med extremt snabb uppfattningsförmåga och trivs bäst hos en aktiv familj. Rasen är ofta reserverad mot främlingar.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Rasen är ovanlig i Sverige, men har funnits har funnits länge i sitt hemland och har arbetat som kofösare sedan tidigt 1800-tal. Boskapsskötarna behövde hundar som kunde hantera de vilda eller halvvilda boskapshjordarna. Man fick fram hårdföra hundar som tålde ansträngning och hetta och som hade dingons sätt att arbeta tyst. De var så kallade heelers, som vallade genom att bita boskapen i bakbenen.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15