Australisk terrier

Energisk, tillgiven och gillar motion.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 3, Terrier
Ursprungsland/hemland
Australien
Hundtyp
Sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Lite

Allmänt

Den australiska terriern är en tuff liten terrier, en stor hund i litet format. Den klarar det mesta som en stor hund kan. Dagens australiska terrier är ett lättskött sällskap för både ung och gammal. Även om den är liten är den sportigare och tåligare än man tror. Rasen är känd för sin vaksamhet och sin vighet, egenskaper som gör den till en lämplig hund på skogspromenader, lydnadsplanen och agilitybanan.

Om du funderar på australisk terrier:

 • Rasen som är både alert och aktiv, är en utmärkt sällskapshund.
 • Den ska uppfostras som en stor hund. Med kärlek, konsekvens och klara regler.
 • Den behöver förhållandevis mycket motion för att vara så liten.
 • Rasen ska trimmas 2–3 gånger per år.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Terrierklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Aussieklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är ca 25 cm och vikten är ca 6,5 kg. Tikar är något mindre och lättare. Rasen är en strävhårig hund som gör intryck av spänst och styrka. Den finns i två olika färgkombinationer; stål- till gråblå eller enfärgad rödgul. Karaktäristiskt för rasen är att håret på hjässan bildar en tofs och att den har en rejäl halskrage.

Skötsel

Den ska trimmas 2–3 gånger per år. Genomkamning ett par gånger i veckan med en stålkam håller hemmet så gott som hårfritt. Utställningshundarna kräver att man trimmar pälsarna kontinuerligt

Egenskaper och mentalitet

Rasen är pigg, glad, barnkär, uthållig och modig. Den är inte skällig men dess skall är kraftigt i förhållande till storleken, både då den vaktar eller skäller av glädje då någon bekant kommer. Australisk terrier är full av energi utomhus men stillsam inomhus.

Hälsa

Australisk terrier är en robust, frisk och lättskött hund. Livslängden är cirka 10–16 år

Historik

Rasen har sitt ursprung i Australien. Dess uppgift var, förutom sällskap, att vara en allt-i-allo på gårdar och i gruvor. Den skulle klara allt från att vakta gården till att bekämpa skadedjur, såsom ormar och råttor. Den användes också i viss utsträckning som vallhund. Hundar av den här typen visades på Mellbourne-utställningen redan år 1872 och 1887 skrevs den första rasstandarden.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12