Basset bleu de gascogne

Drivande jakthund med grymt luktsinne

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Frankrike
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite
Storlek
Lite större

Allmänt

Rasen är en utpräglad jakthund som driver långsamt med ett välklingande skall som hörs på långt håll. I hemlandet Frankrike jagar den i pack (förbjudet i Sverige) och ska därför fungera väl med ras/artfränder.

Om du funderar på basset bleu de gascogne:

  • Få individer finns i Sverige.
  • Rasen har ett mycket gott luktsinne och stor jaktlust.
  • Till sättet är den tillgiven och glad med stort aktivitetsbehov.
  • Pälsen är lättskött och badas vid behov.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Bassetklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjden är 34–38 cm för både hanar och tikar. Pälsen är kort, tät och något grov. Färgen är småprickig, svart och vit, vilket ger ett blåskimrande intryck (därav rasens namn) med svarta mer eller mindre stora fläckar och även tanfärgade partier.

Skötsel

Pälsen är lättskött och badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Rasen har ett mycket gott luktsinne och stor jaktlust. Den är aktiv med livliga rörelser. Till sättet är den tillgiven och glad med stort aktivitetsbehov.

Hälsa

Eftersom rasen är numerärt liten finns inga kända hälsoproblem.

Historik

Basset bleu de gascogne används i Gascogne både som ensamjagande hund och i flock, så kallat pack (packjakt är förbjudet i Sverige). Rasen uppstod mot slutet av 1800-talet efter initiativ av jägare i sydvästra Frankrike. Den härstammar från grand blue de gascogne och petit blue de gascogne. Rasen har haft stora problem att överleva och har aldrig blivit riktigt populär bland jägare. Så sent som på 1960-talet höll den på att försvinna i Frankrike och därför påbörjades ett återuppbyggnadsarbete.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12