Basset fauve de bretagne

Söt, skicklig spårhund med jaktlust

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Frankrike
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Medel
Storlek
Lite större

Allmänt

Rasen har synnerligen goda jaktegenskaper, vilket har ökat dess popularitet. I ursprungslandet används den till jakt på kanin, räv, rådjur och vildsvin. Den är en drivande jakt- och viltspårhund men är också en utmärkt familjehund.

Om du funderar på basset fauve de bretagne:

 • Rasen är en utpräglad jakthund som inte passar som enbart sällskapshund.
 • Den kräver en del pälsvård/trimning.
 • Rasen är livlig i sitt temperament och kräver en hel del motion.
 • Den är något mjuk till sättet, trivs att leva i flock och visar sällan aggressivitet. 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Bassetklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Svenska Basset Fauve Klubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Basset fauve de bretagne är en liten och livlig hund, något satt i sin byggnad med en tydlig bassetprägel. Mankhöjden är 32–38 cm och vikten är ca 15 kg. Det som är viktigt oavsett höjden är att detta är en bassetvariant det vill säga en stor hund med korta ben. Färgen ska vara från gyllene vetefärg till tegelrött. Ibland förekommer en liten vit fläck på bringan. 

Skötsel

Pälsen ska vara mycket sträv, torr, tämligen kort, aldrig ullig eller krusig. Trimmas vid behov, 1–2 gånger per år.

Egenskaper och mentalitet

Basset fauve de bretagne har ofta stort viltintresse, är något mjuk till sättet, trivs att leva i flock och visar sällan aggressivitet. Rasen är livlig.

Hälsa

Rasen anses i huvudsak som frisk.

Historik

Regionen Bretagne i nordvästra Frankrike är ursprungsområdet för den strävhåriga, lättare byggda basset som i sitt rasnamn även har pälsfärgen angiven. Fauve kallas den hjortfärg (fawn) som är den enda accepterade pälsfärgen hos rasen. På 1800-talet var rasen mycket populär i sitt ursprungsområde, men den fick sitt nationella erkännande först på 1970-talet.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12