Beagle

Envis, arbetsvillig och glad

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Lite större

Allmänt

Beagle är en drivande hund som används för drevjakt på hare, rådjur, hjort och räv. Som komplement under icke jakttid kan man aktivera hunden med viltspår, agility och lydnadsdressyr/tävlingslydnad.

Om du funderar på beagle:

  • Rasen används som jakthund för drevjakt på hare, rådjur och räv.
  • En beagle är en glad, öppen, arbetsvillig och envis hund.
  • Beagle är mycket sällskaplig och fungerar bra med barn, andra hundar samt övriga husdjur i familjen.
  • Det är en mycket matglad hund och äter det mesta, även det den hittar själv utomhus.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Beagleklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Beagle är en medelstor, korthårig hund. Den väger som vuxen 10–15 kg. Mankhöjden är 33–40 cm. Rasen är vanligen antingen trefärgad, (svart, gulröd och vit), eller tvåfärgad (gul och vit).

Skötsel

Rasens päls är korthårig och kräver mindre än en timmes pälsvård per vecka. Den fäller sin päls två gånger per år och håren har en tendens att kila sig fast i kläderna.

Egenskaper och mentalitet

Beagle ska vara en öppen, vänlig och livlig jakthund. Rasen ska vara modig, mycket aktiv, uthållig och målmedveten. Den ska vara alert och ha ett stabilt temperament.

Hälsa

Beagle hör enligt försäkringsbolagens statistik till de friskare raserna. Sköldkörtelrubbning, diskbråck, epilepsi, aseptisk meningit (hjärnhinneinflammation) och höftledsdysplasi (HD) förekommer i låga frekvenser inom rasen. Svenska Beagleklubben arbetar för en jagande beagle, med god mentalitet och exteriör.

Historik

Rasens namn nämns första gången på 1400-talet. I dag anses England vara rasens ursprungsland. Beagle är den minsta och troligen äldsta av de tre brittiska kusinerna beagle, harrier och foxhound, vilka alla används till drevjakt i stora släpp, så kallade pack. Man jagade inte till häst med rasen, vilket är tradition med harrier och foxhound, utan hundarna följdes till fots, vilket fortfarande är brukligt; detta kallas beagling. I Sverige har beagle sedan 1950-talet omskolats till ensamdrivande jakthund. 1953 bildades Svenska Beagleklubben.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15