Beauceron

Krävande mångsysslare som inger respekt

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Frankrike
Hundtyp
Vallhund, brukshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

I dag är beauceron en populär vall- och brukshund i sitt hemland, där den också används som tjänstehund inom militären och polisväsendet. Den lämpar sig väl för bruksgrenar och vallning men också för hundsporter som agility och lydnad. I Sverige är rasen i huvudsak en aktiv bruks- och sällskapshund.

I rätt händer är beauceron en underbar familjemedlem men även en perfekt hund för den som önskar ett aktivt hundliv och för den som har ett tävlingsintresse. 

Om du funderar på beauceron:

 • Det är en stor hund av bruksras som förutom motion måste få mental träning. 
 • Rasen kräver en erfaren, konsekvent och lyhörd ägare. 
 • Den vill helst vara i närheten av sin familj som den är mycket lojal med.
 • Rasen är väldigt snabbtänkt och lättlärd. Du måste alltid ligga ett steg före.
 • Rasen har stor integritet och behöver blir behandlad med respekt och konsekvens.
 • Beauceron är en bra allroundhund som man kan träna det mesta med. 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Brukshundklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Svenska Beauceronklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 65–70 cm och för tikar 61–68 cm. Rasen finns i två olika färger, black and tan (svart och med röda tecken) och harlekin (svart, röd och grå). En beauceron är stor, stark, rustik, kraftfull, välbyggd och muskulös utan att verka tung och klumpig. Rasen ger ett respektingivande intryck med en vaken och modig blick.

Skötsel

Pälsen är slät på huvudet och i övrigt dubbel med kraftig, kort (3–4 cm), grov och tät täckhår samt tät underull som skyddar hunden i regn och rusk. Pälsens struktur gör den väldigt lätt att sköta men under fällningsperioderna krävs en hel del borstning för att den stora mängden ull som lossnar inte ska täcka golven hemma.   

Egenskaper och mentalitet

Beauceron är en hund med stark flockkänsla, livligt temperament, stor nyfikenhet och mod. Den är lyhörd med sin tränare och utför gärna uppgifter man ber den om. Rasen mognar väldigt sent och först vid tre års ålder kan den betraktas som vuxen. Beauceron ger ett respektingivande intryck med en vaken och modig blick.

Rasen har stor integritet och dess starka karaktär kräver en erfaren ägare. Med rätt träning får man en hund med kapacitet för mycket och med stor vilja att samarbeta.

Hälsa

Generellt sett är beauceron en frisk hundras. Höftledsdysplasi, HD, förekommer. I övrigt finns inte några direkt rasbundna sjukdomar.

Historik

Beauceron sitt ursprung i Frankrike, som boskapshund med goda vall- och vaktegenskaper. I slutet av 1800-talet betecknade chien de beauce, beauceron och bas-rouge gamla franska herdehundar från slätterna av samma typ med släthårigt ansikte, hård och kort päls och kuperade öron. Kroppen hade tanteckning framför allt längst ner på benen vilket gav hundarna namnet ”bas-rouge” (= rödstrumpa).

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12