Berger des pyrénées à face rase

Aktiv, påhittig, lättlärd vallhund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Frankrike
Hundtyp
Vallhund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Berger des pyrénées à face rase är en hund för den aktiva hundägaren och som fortfarande används till vallning på vissa håll i hemlandet. Som den vallhund den är har den behov av aktivering. Med glädje och entusiasm ställer den upp på all form av träning, om det så är lydnad, agility, freestyle, spårarbete eller vallning, ivrig över att få vara till lags. Rasen har inget extremt motionsbehov, men däremot ett stort behov av att få springa och vara delaktig i familjens aktiviteter. 

Det är en ras för den som har det lilla extra intresset och för den som är villig att lägga ner tid på sin hund. 

Om du funderar på berger des pyrénées à face rase:

 • En berger de pyrénées blir en idealisk träningskompis för den rätta ägaren. Med detta energiknippe i huset blir livet aldrig tråkigt.
 • Rasen väldigt följsam och trivs bäst när den får vara hos sin ägare.
 • Den kräver ofta mycket tid under valp- och unghundsperioden.
 • Besök och prata med ett par uppfödare och ägare innan köp, för att vara säker på att det är en ras som passar dig.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Gårds- och Vallhundsklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Club Berger Des Pyrénées Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Berger des pyrénées à face rase har halvlång eller kort päls. Mankhöjd för hanar är 40–54 cm och tikar 40–52 cm. Färgen är fawn i alla nyanser, med eller utan svarta strån, grått i alla nyanser, harlekin, brindle och svart.

Skötsel

Pälsvården är enkel och kräver oftast inte många genomborstningar per år. Den ska heller inte trimmas eller klippas.

Egenskaper och mentalitet

Hundar av den här rasen är ofta oerhört aktiva, lättlärda, intensiva och närmast outtröttliga. Det är en hund med en stor egen vilja, en stark karaktär och stor integritet. Det är en hund som tar plats och som märks.

Berger des pyrénées är i grunden en misstänksam hund och som ofta är reserverad mot främmande människor. Den behöver därför redan i tidig ålder tränas på att klara av olika miljöer och möten med främmande människor. Rasen har lätt för att skälla och har en del vaktinstinkt.

Hälsa

Berger de pyrénées är en förhållandevis frisk och tålig ras. Höftledsdysplasi, HD, förekommer.

Historik

Rasen är en medelstor vallhund som har sitt ursprung i den franska delen av Pyrenéerna. Berger des pyrénées à face rase (pyreneisk vallhund, korthårig) återfanns på det pyreneiska låglandet. Den är fortfarande ovanlig utanför sitt hemland. Första individen kom till Sverige 1985.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15