Berger picard

Livlig, lojal och arbetsglad brukshund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Frankrike
Hundtyp
Vallhund, brukshund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Berger picard är en vallhund med bruksegenskaper. Många är dessutom duktiga på bland annat agility och rallylydnad. Som familjehund är den mycket trogen och lojal. Picarden är fortfarande en ovanlig ras i Sverige, men intresset har spridits utanför Frankrikes gränser och rasen fortsätter vinna nya entusiasters hjärtan.

Om du funderar på berger picard:

  • Rasen är aktiv och uppmärksam och kräver en hundvan ägare.
  • Picarden är fortfarande ovanlig i Sverige, därför kan man få vänta ett tag på valp.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Brukshundklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Berger picard är en medelstor hund med normala proportioner. Mankhöjd för hanar är 60-65 cm och tikar 55-60 cm. Rasen ska vara solid, rustik, välmusklad och välbyggd utan att vara tung. Den ska vara mycket elegant såväl i stående som i rörelse. Dess uttryck ska vara livligt och vaket vilket understryks av dess skägg och ögonbryn.

Färger är fawn från ljus till mörk och brindle i olika mörka toner, från ganska ljus till nästan svart.

Skötsel

Picarden har en sträv, halvlång (ca 5-6 cm lång) päls som är smutsavstötande och lättskött. Kammas den en gång per vecka har du en mycket välskött individ. I övrigt badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Picarden är mycket smart, lyhörd, självständig och påhittig. Den ska vara sansad och modig men aldrig aggressiv, rädd eller orolig. Rasen är mycket alert och vaksam med en naturlig vaktinstinkt vilket kan ta sig uttryck i en reservation mot främmande människor. Detta betyder att det är speciellt viktigt att socialträna valpen under hela uppväxttiden.

Hälsa

Antalet registrerade individer i Sverige är ännu inte så många och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd. 

Historik

Berger picard, som kommer från regionen Picardie, är en av de äldsta franska vallhundstyperna. Picardens temperament passade herdarna som skulle driva boskap och får till marknaderna. Officiellt blev rasen erkänd 1925 men var nästan utdöd efter andra världskriget. Den har återskapats av entusiaster men är fortfarande sällsynt.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15