Bluetick coonhound

Social, snabb och energisk jakthund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar
Ursprungsland/hemland
USA
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Bluetick coonhound är en drivande jakthund som söker och markerar jaktbyte i träd. Rasen har förmåga att utstå bistra vintrar, liksom sommarhetta, och den kan arbeta i svår terräng. Den används principiellt för att spåra och markera tvättbjörn i träd och den driver enbart efter vittring. Det karakteristiska modet gör också rasen lämpad för jakt på björn, puma, hjort och annat storvilt.

Bluetick coonhound är relativt ovanlig i Sverige. Rasen är erkänd av den Nordiska Kennelunionen,NKU,  men inte av den internationella kennelorganisationen, FCI.

Om du funderar på bluetick coonhound:

  • Rasen är en drivande jakthund avsedd för jakt på storvilt.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Köp din hund från en av Svenska Kennelklubbens uppfödare. Då gör du ett tryggt hundköp och riskerar inte att gynna oseriös verksamhet eller att köpa en smuggelhund.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
  • Gå med i en klubb och känn gemenskap. Som medlem i Svenska Kennelklubben hjälper du också oss att förbättra livet för alla hundar i Sverige.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Rasklubb

    Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

    Svenska Rasklubben för övriga vildsvinshundar Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 63,5-68,5 cm och för tikar 58-63,5 cm. Färgen är svartskimmel med tantecken, därav av rasens namn. Rasen ska ge ett kraftfullt, rörligt och alert intryck eftersom den är avsedd för att jaga storvilt.

Skötsel

Rasen har en lättskött päls, vilken är kort och tät. Fäller normalt två gånger per år. Badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Rasen ska ha jämn, vänlig och utåtriktad mentalitet. Som drivande jakthund måste den kunna arbeta i nära kontakt med andra hundar. Individer kan vara reserverade men får aldrig vara skygga eller argsinta. Aggression mot människor eller andra hundar är oacceptabelt.

Hälsa

Eftersom rasen är numerärt liten i Sverige finns inga kända hälsoproblem.

Historik

Rasen är en variant av coonhound med USA som ursprung. 

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15