Border collie

Reaktionssnabb vallhund med stor arbetslust

Fakta

Rasgrupp
Grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar
Ursprungsland/hemland
Storbritannien
Hundtyp
Vallhund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medel

Allmänt

Border collie är i första hand en vallhund och har skapats genom strängt urval på önskade vallanlag, Det är en mycket arbetsvillig hundras som behöver ha mentalt stimulerande arbetsuppgifter i livet för att må bra. Som enbart sällskapshund kan den därför bli en mycket krävande hund.

Om du funderar på border collie:

  • Den är en extremt uthållig hund som har vilja och förmåga att arbeta med djurvallning flera timmar om dagen.
  • Rasen kräver mycket tid eftersom den i första hand behöver arbeta med huvudet. Enbart fysisk motion räcker inte.
  • Den är en mycket intelligent och lättlärd hund, på gott och ont.
  • Ägaren måste ligga steget före för att undvika olater som till exempel vallning av bilar, barn och liknande. Vallinstinkten är stark.
  • Border collie avlas enbart på arbetsegenskaper, inte på utseendet.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

  • Specialklubb

    Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

    Svenska Vallhundsklubben Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är ca 53 cm och tikar något lägre. Den är medelstor, oftast svart-vit eller trefärgad. Alla pälslängder förekommer, hela spektrat mellan slät, hård päls till riktigt lång, silkig med mycket underull. De vita tecknen har stora variationer. Öronen kan vara upprättstående, hängande, tippade eller både och. Utseende, färg och storlek kan över huvudtaget variera mycket.

Skötsel

Pälsen är lättskött och badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Border collie är i alla avseenden en snabb, livlig, energisk och uppmärksam hund. Det är en intelligent och mångsidig hund som är lyhörd med kvicka reaktioner och som behöver aktiveras såväl fysiskt som psykiskt. En border collie är en trogen träningskompis som är i närmast outtröttlig. 

Den lämpar sig att valla alla lantbrukets djur och gör jobbet med kroppen och/eller med sin blick och smygande gång.

Hälsa

Det är en jämförelsevis frisk hundras. Sjukdomar/defekter som ändå förekommer är höftledsdysplasi,HD, CEA (ögonsjukdom), diabetes hos medelålders eller äldre tikar, osteochondros (bogskador) samt epilepsi.

Historik

Border collie har sedan århundraden funnits i gränstrakterna mellan England och Skottland, där den varit en ren så kallad working collie, det vill säga en arbetshund. Rasen är sannolikt världens mest använda vallhund. Den är mycket kompetent och allsidig och används framför allt för vallning av får.

Fram till de senaste decennierna har rasen avlats enbart med hänsyn till vallningsegenskaperna. På senare år har en officiell rasstandard utformats och rasen bedöms numera också på utställning.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15