Borzoi

Kraftfull och elegant med stort behov av att springa.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 10, Vinthundar
Ursprungsland/hemland
Ryssland
Hundtyp
Vinthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Medel
Storlek
Mycket

Allmänt

Här i Sverige hålls borzoi främst som en mycket trevlig sällskapshund. Rasen användes tidigare av den ryska adeln till hetsjakt på varg, räv, hare och i bland även hjort. Fortfarande jagas det med borzoi i Ryssland och andra länder. I Sverige är detta inte tillåtet och rasen får nöja sig med att jaga en attrapp på lure coursing (jakt efter konstgjort byte) under reglerade former.

Om du funderar på en borzoi: 

 • Valparna växer mycket snabbt och följ därför uppfödarens råd vad gäller matrutiner för att undvika tillväxtproblem. 
 • Rasen har mycket päls och om du tycker det är jobbigt med hundhår är den här rasen inget för dig. 
 • Rasen har ett behov av att springa lös dagligen och bör därför vara lydig eller få tillgång till inhägnat område.
 • Det är en underbar hundras då den trivs; snäll, tillgiven, påhittig och lugn. 

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

 • Specialklubb

  Har huvudansvar för avelsfrågor, hälsoprogram, utställningar och provverksamhet för en eller flera raser. Har rösträtt vid Kennelfullmäktige. Har ofta rasklubbar anslutna till sig.

  Svenska Vinthundklubben Bli medlem
 • Rasklubb

  Arbetar på uppdrag av sin specialklubb med en eller flera raser. I uppdraget kan ingå att lämna råd i avelsfrågor, anordna prov och utställningar.

  Borzoi-Ringen Bli medlem

Mer information

Storlek och utseende

En borzoi ska utstråla kraft, elegans och en aristokratisk ädelhet. Man imponeras lätt av dess storlek, silkeslena päls och vackra färger. Mankhöjd för hanar är 75–85 cm och tikar 68–78 cm. Vikten kan variera mellan 25–30 kg för små tikar till över 60 kg för stora hanar.

Alla färger och färgkombinationer är tillåtna, förutsatt att pigmentet på nos och runt ögonen är svart. Samtliga tillåtna färger förekommer som enfärgat eller som fläckar på vit botten.

Skötsel

Den långa, silkeslena pälsen är lättskött, borstas ett par gånger i veckan, badas vid behov med milt schampo. Under fällningsperioder, cirka två gånger per år, är det bra att vara extra flitig med kardan och bada ett par gånger extra så att den gamla, döda pälsen snabbt försvinner och ger plats för ny frisk päls. Eftersom det är en stor hund med mycket och lång päls kan det under de veckor fällningen pågår bli ansenliga mängder med ”pälsråttor” som flyger runt i huset.

Egenskaper och mentalitet

Borzoi är en mycket trevlig och hängiven familjehund, och den har bevarat sitt fina flockbeteende. Rasen upplevs som klok och självständig. Ett ofta uppskattat karaktärsdag är att rasen kan uppfattas som lite arrogant och ointresserad av vissa situationer. 

Borzoi har ett väldigt tydligt hundspråk och är bra på att läsa andra hundar och det är lätt att ha flera hundar tillsammans. Den skäller sällan. Lika mycket som en borzoi älskar sin familj, lika mycket kan den totalt nonchalera främmande. 

Rasens jaktlust finns kvar, men upplevs inte som besvärlig av de flesta ägarna. en borzoi är oftast lugn och stillsam inomhus och kan uppfattas som lite lat. En regnig dag kan den vägra att gå ut, men väl ute är hunden desto mer explosiv.

Hälsa

Enligt rasklubbens hälsoenkäter och statistik från försäkringsbolagen är rasen sund och utan några rasbundna sjukdomar. Vissa sjukdomar och diagnoser dyker upp med en högre frekvens hos denna ras än hos andra, men inte i sådan omfattning att det finns anledning att agera med hälsoprogram eller avelsrestriktioner.

Som med andra storväxta raser bör man tänka på att inte motionera hunden direkt före eller ett par timmar efter utfodring, då det finns en viss risk för sjukdomstillståndet magomvridning. 

Historik

Rasens hemland är Ryssland och den har sedan nio århundraden tillbaka utgjort en väsentlig del av Rysslands kultur och historia. Bland ägarna och uppfödarna av rasen återfinns många berömda personer, däribland tsarer och författare såsom Ivan den förskräcklige, Peter den store, Nikolaj II, Pusjkin och Turgenjev. Ofta hade de ryska adelsmännen mycket stora kennlar med hundratals hundar och man höll mycket hårt på sin egen typ och färg. Rasens blomstringstid var under slutet av 1800-talet och framåt, innan den ryska revolutionen bröt ut.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15