Braque du bourbonnais

Energisk, anpassningsbar jaktkompis

Fakta

Rasgrupp
Grupp 7, Stående fågelhundar
Ursprungsland/hemland
Frankrike
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Rasen är en stående fågelhund och en allroundhund.

Om du funderar på braque de bourbonnais:

  • Den är en stående fågelhund och omtyckt allroundhund
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Köp din hund från en av Svenska Kennelklubbens uppfödare. Då gör du ett tryggt hundköp och riskerar inte att gynna oseriös verksamhet eller att köpa en smuggelhund.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 51-57 cm och för tikar 48-55 cm. Färgen är vit med små fina prickar (skimmel) i alla nyanser av brunt eller rött. Rasen föds ibland med kort svans.

Skötsel

Rasen har en fin, tät och kort päls, vilken är lättskött. På ryggen ska den vara något grövre och kan där ibland också vara något längre. Rasen fäller normalt två gånger per år.

Egenskaper och mentalitet

Under jakt gör dess jaktiver och intelligens att den lätt anpassar sig till mycket varierande terräng och villebråd. Hunden tar naturligt upp vittring i luften och visar en fallenhet för ståndarbete, vilket är ändamålsenligt.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Braque du bourbonnais är känd sedan 1598 och har Frankrike som ursprungsland. Rasen beskrivs som en angenäm jaktkamrat med sunt och robust utseende. Dess vita päls är helt eller fint prickig i brunt eller rött. Uppfödare från 1930-talet påbjöd färgen ”utblommad syren” och obligatoriskt att hundarna skulle vara födda med kort svans. Detta strikta urval höll på att äventyra rasens existens. Från 1970-talet åtog sig en grupp uppfödare rasens överlevnad. Nuvarande läge för rasen tillåter oss att se framtiden an med tillförsikt.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: Mån, tis, tors och fre klockan 10-12