Braque francais, type pyrénées

Medelstor, vänlig, energisk med stor jaktlust

Fakta

Rasgrupp
Grupp 7, Stående fågelhundar
Ursprungsland/hemland
Frankrike
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite
Storlek
Medelstor

Allmänt

Stående fågelhund, används till jakt.

Om du funderar på braque francais, type pyrenees:

  • Det är en stående fågelhund (jakthund) 
  • Rasen är mycket social och lättlärd
  • Den är relativt ovanlig i Sverige
  • Finns i en större rasvariant; type gascogne
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 47-58 cm och för tikar 47-56 cm. Färgen är antingen brun, brun och vit, brun och vit med många prickar eller brun med tanteckning. Svansen är tunn och kan vara naturligt kort från födseln.

Skötsel

Pälsen hos type pyrénées är tunnare och kortare än hos type gascogne och är därför mycket lättskött. Rasen fäller två gånger per år. Badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är vänlig och lättsam. Den är social och fungerar därför bra med folk och andra hundar.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Det finns två typer av braque francais; type gascogne och type pyrenées. Bägge härstammar från sydvästra Frankrike och centrala Pyrenéerna där de behållits utan inblandning av andra raser. Braque francais, type pyrénées är mer smidig, mindre och lättare än type gascogne. I övrigt är de båda raserna mycket lika varandra.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15