Canadian eskimo dog

Uthållig släd- och jakthund som älskar utelivet

Fakta

Rasgrupp
Grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp
Ursprungsland/hemland
Kanada
Hundtyp
Slädhund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Canadian eskimo dog trivs som släd- och packhund, sk klövjning. Rasen kräver mycket friluftsliv och fysiska aktiviteter samt utmaningar. Behovet av arbete och motion är stort, vilket gör att rasen inte är lämplig enbart som sällskapshund. Den har även en mycket stark jaktinstinkt och hunden ska inte springa lös i naturen. 

Om du funderarn på canadian eskimo dog: 

  • Rasen trivs bäst i en mycket aktiv familj som älskar friluftsliv.
  • Den starka jaktinstikten ställer höga krav på att hunden inte tillåts springa fritt i naturen.  
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd och vikt för hanar är 58-70 cm, 30-40 kg och tikar 50-60 cm, 18-30 kg. Många färger är tillåtna, men ingen färg får vara helt dominerande på kroppen.

Skötsel

Pälsen är tjock och ”dubbel” med en mjuk underull och ett rakt, hårt och grovt täckhår. Hunden fäller pälsen vår och höst, och behöver då borstas. Däremellan är pälsvården obetydlig.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är en stark och uthållig hund, mycket väl anpassad för det påfrestande arbete som slädhund under arktiska förhållanden innebär. Den kännetecknas av sin energi, vilja till fysiskt arbete, mentala styrka och oräddhet. Det är en passionerad och outtröttlig slädhund.

Rasen är vänlig men vid säl- och isbjörnsjakt visar den stor jaktinstinkt. Den har lätt för att skälla och yla.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Rasen kommer ursprungligen från Kanada där inuiterna tros i över 1 000 år använt hundtypen som släd- och jakthund. Under somrarna fick hundarna även hjälpa till att bära packning. Den första individen av canadian eskimo dog registrerades 2019 i Sverige.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15