Cao da serra da estrela, pelo curto

Krävande, kraftfull, självständig väktare

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Portugal
Variant av rasen
Cão da serra da estrela
Hundtyp
Herdehund, vakthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite större
Storlek
Mycket

Allmänt

Under många sekler har dessa fyrfota väktare varit herdens trotjänare, kamrat och arbetsvän. Dess jobb var, och är i vissa områden i Portugal, att vakta flocken. I Sverige används den i dag främst som sällskapshund men är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper.

Om du funderar på cao da serra da estrela:

  • Om du vill kunna ha din hund lös, bör du träna detta från första dag.
  • Rasen har en hel del vaktinstinkt och lätt till skall. Den är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper.
  • Den behöver mycket social- och miljöträning redan som valp.
  • Den är självständig och löser gärna själv problem, vilket ställer höga krav på ägaren.
  • Träna vardagslydnad från början. Det är viktigt att du har god lydnad på din vuxna hund.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Cao da serra da estrela är en stor, kraftfull, majestätisk och rörlig hund. Mankhöjd för hanar är 65–72 cm och tikar 62–68 cm. Vikt för hanar är 40–50 kg och tikar 30–40 kg. Rasen finns både som korthårig (pêlo curto) och långhårig (pêlo comprido). Färgerna är fawn (från gräddfärgad rakt genom gulbrunt till röd), varggrå, gul och brindle, antingen enfärgade eller med vita tecken.

Skötsel

Under fällningsperioden bör man borsta och plocka bort löst sittande hår.

Egenskaper och mentalitet

Rasen har en hel del vaktinstinkt. Den är trogen och lojal sin flock/familj och kräver en fast hand. Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet.

Hälsa

Cão da serra da estrela uppnår ofta en hög levnadsålder (12–14 år). Rasen anses som frisk överlag men höftledsdysplasi (HD) förekommer, men inte i någon större utsträckning.

Historik

Rasen är känd sedan många hundra år som bergshund från Serra da Estrela i norra Portugal. Trots sitt okända ursprung kan rasen anses vara en av de äldsta raserna på iberiska halvön.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15