Cao fila de sao miguel

Krävande, lättlärd boskapsväktare

Fakta

Rasgrupp
Grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
Ursprungsland/hemland
Portugal
Hundtyp
Boskapshund, vakthund

Egenskaper

Aktivitet
Medelhög
Pälsvård
Lite större
Storlek
Medelstor

Allmänt

Rasen är utmärkt som boskapshund och väktare av folk och egendom. Den är mycket bestämd mot främlingar, men foglig med sin ägare. Den är mycket intelligent och läraktig. I Portugal används rasen främst inom polis och bevakning. Rasen är ovanlig i Sverige.

Om du funderar på cão fila de são miguel:

  • Det är inte en lämplig hund för dig som inte haft hund tidigare, utan kräver en mycket van hundägare.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Köp din hund från en av Svenska Kennelklubbens uppfödare. Då gör du ett tryggt hundköp och riskerar inte att gynna oseriös verksamhet eller att köpa en smuggelhund.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Cao fila de são Miguel är en atletisk, medelstor till stor hund, vikt runt 30 kg. Mankhöjd för hanar 50-60 cm och tikar 48-59 cm. Pälsens färg är brindle – allt från ljust till mörkt brun och ibland nästan helt svart, med svart mask på nos och ansiktet. Vita päls kan finnas på undersida av halsen, bröstet och tassar.

Skötsel

Pälsen är lättskött och ska vara kort, slät, tjock med hårda hårstrån. På lårets baksida, under och på svansen är pälsen lite längre.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är i grunden en arbetande vakthund som kräver både motion, aktivering och meningsfull sysselsättning. SKK rekommenderar blivande valpköpare/hundägare att noga överväga detta ansvar och inhämta kunskap om föräldradjurens mentala egenskaper t ex genom att träffa dem i deras vardagsmiljö och studera resultat från mentalbeskrivningar.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Cão de fila de são miguel är en av de hundraser i Europa som fortfarande används som arbetande boskapsvaktare och de flesta hittas i sin ursprungliga region – Azorerna. Rasen finns dokumenterad sedan början av 1800-talet och 1978 inleddes en inventering och rasen erkändes 1983 av den portugisiska kennelklubben, Clube Português de Canicultura (CPC). FCI erkände rasen 1995.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15