Ceský fousek

Tillgiven, uthållig och användbar jakthund

Fakta

Rasgrupp
Grupp 7, Stående fågelhundar
Ursprungsland/hemland
Tjeckien
Hundtyp
Jakthund

Egenskaper

Aktivitet
Hög
Pälsvård
Medel
Storlek
Medelstor

Allmänt

Stående fågelhund. Ceský fousek är allsidig som jakthund, då den har naturlig fallenhet för arbete såväl på fält, som i vatten och skog.

Om du funderar på ceský fousek:

  • Den är en allsidig jakthund.
  • Rasen har ett utpräglat jaktintresse och du bör ha tillgång till jaktmarker.
  • Välj en uppfödare du känner förtroende för. Du kan ha stor nytta av uppfödarens kunskap och engagemang genom hela hundens liv.
  • Fundera på om rasen har de egenskaper som du söker hos en hund. Då är sannolikheten störst att ni båda kommer att trivas med livet tillsammans.
  • Rasen är relativt ovanlig i Sverige.

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 60-66 cm och för tikar 58-62 cm. Vikten för hanar är minst 28 kg och högst 34 kg och för tikar minst 22 kg och högst 28 kg. Färgen är mörkskimmel med eller utan bruna fläckar, brun med melerade tecken eller brun utan större tecken.

Skötsel

Pälsen består av tre olika pälsstrukturer; mjuk och tät underull, hårda och grova täckhår och längre, särdeles hårda och raka stickelhår på förbröst, rygg, skuldror och i ljumskarna. Den är lättskött, men fäller underullen helt under sommaren.

Egenskaper och mentalitet

Rasen utstrålar styrka och uthållighet. Trots sin medfödda rovdjursskärpa är den lätt att föra och tillgiven sin ägare.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Historik

Ceský fousek var före första världskriget den vanligast använda strävhåriga stående fågelhunden i det som idag är Tjeckien och Slovakien. Världskriget och dess följder gjorde att rasen nästan dog ut under 1920-talet. Basen för dess återuppbyggnad utgjordes av några ursprungliga, typiska exemplar från vilka den moderna typen av rasen utvecklades genom planmässig avel. Ceský fousek är för närvarande den andra mest använda jakthundsrasen i de tjeckiska och slovakiska republikerna.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15