Chart polski

Självsäker, avvaktande, snabb med viss jaktlust.

Fakta

Rasgrupp
Grupp 10, Vinthundar
Ursprungsland/hemland
Polen
Hundtyp
Vinthund, sällskapshund

Egenskaper

Aktivitet
Medel
Pälsvård
Lite
Storlek
Mycket

Allmänt

Chart polski användes i Polen för jakt på hare, räv, hjort, fågel och även varg. I dag är det en sällskapshund som är lämplig för lure coursing (jakt efter konstgjort byte) och som sällskapshund för den aktiva familjen.

Om du funderar på en chart polski:

  • Den är ursprungligen en hetsjakthund och man bör därför vara medveten om dess jaktinstinkt och snabbhet.
  • Hunden är ofta orädd, men avvaktade mot främlingar och väldigt självständig. 
  • Den korta pälsen är lättskött.
  • Det är en stor och högbent hundras.
  • Rasen trivs att få dagliga springturer under säkra förhållanden, gärna i inhängnat stort område.  

Köpa hund?

Hitta drömhunden som passar just dig och ditt liv. Kärlek, trygghet och kunskap på ett och samma ställe. Börja din resa med ett besök på Köpahund, där hittar du tusentals annonser och uppfödare.

Till Köpahund

Klubbar

Mer information

Storlek och utseende

Chart polski är storvuxen hundras. Mankhöjd för hanar är 70–80 cm och tikar 68–75 cm. Den ska vara kraftfull, muskulös och påtagligt kraftigare och mindre finlemmad än de övriga korthåriga vinthundarna. Hunden ska dock inte vara tung i kroppen.

Pälsen ska vid beröring vara spänstig, ganska sträv men inte borstig, inte heller silkesaktig. Alla färger är tillåtna. Färgen på ögonkanter och nostryffel ska vara svart eller mörk. När pälsfärgen är ljusare, det vill säga blå eller beige, får nostryffeln också vara blå eller beige.

Skötsel

Pälsen är kort, lättskött och borstas samt badas vid behov.

Egenskaper och mentalitet

Rasen är självständig, självsäker, reserverad och modig. Under jakt är den snabb, mycket skicklig och uthållig.

Hälsa

Det finns inga kända rasbundna hälsoproblem i rasen.

Historik

Denna vinthundsras sägs ha förekommit i Polen sedan början av 1200-talet. Rasen härstammar antagligen från asiatiska vinthundar. Utseendet har bevarats oförändrat under lång tid vilket man kan se på de målningar och teckningar visar rasen. Detta trots att inkorsningar med andra raser skett. Den första chart polski kom till Sverige 1997.

För uppfödare

Om du vill använda din hund till avel och/eller föda upp en kull, finns det saker du måste tänka på och planera före parning. För varje hundras finns det regler och rekommendationer, ibland är dessa unika för just denna hundras. Det är viktigt att du känner till vad som gäller. 

Läs vad som gäller och det redan innan parning

registreringsreglerna kan du läsa vad som gäller för just denna hundras för att kunna registrera valpar i SKKs register samt annan viktig information, ex våra grundregler.

I övrigt rekommenderar vi att du läser dokumenten som finns för hundrasen; rasspecifika avelstrategier, RAS, och övrig information som du hittar på denna sida.  

Värt att tänka på är att regelverken och rekommendationer uppdateras regelbundet, så håll dig uppdaterad inför varje parning.

Vanliga frågor och svar

Frågor om avel och uppfödning

Frågor om registrering

Kontakta oss vid frågor om uppfödning

Telefon: 08-795 33 55
E-post:
uppfodarservice@skk.se

Telefontid: vardagar 13–15